Povratak

Obješena koža trbuha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mačka starog 5 do 6 mjeseci. Između zadnjih noga mu se kao objesio mali trbuščić, zapravo više kao koža pa me zanima je li to normalno jer je vrlo razigran i svaki dan je aktivan, hrani se hranom za mačke iako pojede u malim količinama sve čime se ja hranim, od voćnih jogurta do raznih peciva... Može li to biti uzrok tog trbuščića i je li mu ta prehrana jako šteti? Ivana

O: Obješena koža trbuha može se zamijetiti u kastriranih mačaka, kako mužjaka tako i ženki. Ukoliko mačak nije kastriran, može se posumnjati na herniju (bruh). Detaljnije o hernijama u mačaka možete pročitati u tekstu kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med. Kvrga na trbuhu mačića - pupčana hernija.

Ovako mlada životinja nakon obilnih obroka može imati povećani trbuščić, debljanje se manifestira stalnim zaobljenim izgledom, ali u njih u pravilu koža ne visi. Preporučam Vam da mačka odvedete na veterinarski pregled kako bi bila postavljena točna dijagnoza.

Iz prehrane mačaka bi trebalo isključiti slatku i slanu hranu (keksi, kolači, grickalice, suhomesnati polutrajni i trajni proizvodi, sirni namazi, tvrdi sirevi, svježe pečena dizana tijesta i sl.). Kao nagradu ili poslasticu treba im ponuditi upravo one namjenjene macama jer su svojim sastavom prilagođeni probavnom sustavu i metabolizmu ove vrste životinja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr