Povratak

Okot mace

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Koliko sati prije okota mački pukne vodenjak? I koliko prije toga se ona počne čudno ponašati (mijaukati i sl.)? Ako se moja mačka naumila okotiti na nekom mjestu dalje od kuće, nakon koliko dana ili tjedana će ih ona dovesti kući? Mogu li ja kako spriječiti da se ona okoti dalje od kuće? Ja bih htjela da se okoti kod kuće!
Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru, Maja

O: Graviditet kod maca traje 8 - 9 tjedana. Tijekom prve polovice mačka ne pokazuje promjenu u ponašanju, hranjenju, uglavnom se ponaša normalno (igra se, lovi).

U drugoj polovici graviditeta dolazi do promjena u ponašanju, više se odmara i spava, trbuh izgleda poput "bačvice" a bradavice na mamarnim kompleksima (sisicama) postaju veće i crveno - ljubičaste boje.

Nekoliko dana prije poroda mačka postaje nemirna, traži skrovito mjesto, a kada ga odabere više vremena tu i obitava; smanjuje se apetit i sve je nemirnija uoči poroda, disanje se ubrzava, javljaju se kontrakcije maternice.

Tokom zadnjeg dijela graviditeta treba maci osigurati što kvalitetniju ishranu. Možete joj već tada početi davati hranu za mačiće jer je ona energetski i vitaminski vrlo bogata i zadovoljiti će sve njene trenutačne potrebe u ishrani.

Kako biste bili sigurni u gravidnost svoje mace bilo bi uputno odvesti je kod veterinara koji će ili palpacijom (pipanjem trbušnog dijela) ili UZ pretragom potvrditi hoće li biti mačića i koliko.

Okot ili porod kod mačaka može trajati od 12 do 24 sata. Svakih 30 - 60 minuta se okoti po jedan mačić, a nakon okota 3 - 4 mačića može nastupiti veća pauza te se porod nastavlja. Svaki mačić se nalazi u svojoj placenti, koja puca pri samom izlazu iz porođajnog kanala. Ako ne pukne sama, mama maca uklanja placentu (pojede je), te čisti mačića lizanjem, čime ujedno stimulura mlado na disanje i sisanje mlijeka.

Ne preporuča se maci odrediti mjesto gdje će se okotiti. U večini slučajeva one to same biraju i odlučuju i ako smatra da se vlasnik previše "petlja" oko legla, mačka ga sakrije na neko nedostupno mjesto ili pokazuje znakove neuroze te se može dogoditi da u potpunosti ignorira mlade (neće im omogučiti redovito sisanje) ili pak da im posvećuje prekomjernu pažnju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr