Povratak

Operativno odstranjenje maternice i oporavak - pojačano uzimanje vode i mokrenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca ima 6 godina i nikad se nije parila, a prije dva tjedna je bila na operaciji, tj. imala je upalu maternice pa joj je maternica odstranjena. Prije par dana sam primjetila da maca puno pije i da obilnije mokri nego prije operacije. Da li odstranjivanje maternice moze biti tome uzrok ili nešto drugo? Unaprijed hvala, Miki

O: Histerektomija jest operativno odstranjenje dijela ili cijele maternice. Ona je inducirana pri različitim patološkim stanjima, kao i upalama maternice. Osim histerektomije može se koristiti i ovariohisterektomija.

Ovariohisterektomija je kirurški zahvat prilikom kojeg se uklanjaju jajnici, jajovodi i maternica.

Gore navedeni zahvati predstavljaju terapiju izbora kod zatvorene piometre (gnojna upala maternice) te većine otvorenih.

Ovi zahvati su inducirani jer i zakržljala maternica ponekad može uzrokovati teške bolesti kao što su piometra ili karcinom maternice, a sama operacija, ako je izvedena stručno i pažljivo, vrlo rijetko završi s komplikacijama.

Kao i kod svih operativnih zahvata, uvijek postoji mogućnost komplikacija pri izvođenju operacije, kao i mogućnost postoperativnih problema vezanih uz cijeljenje rane.

Kako svaki ljubimac različito reagira na operativni zahvat, moguće je da će Vašem ljubimcu trebati neko vrijeme za potpuni oporavak. Naime, smatra se da je potrebno minimalno 14 dana da bi nešto zacijelilo na tijelu i da bi se kompletan organizam vratio u normalu.

Za to vrijeme osigurajte joj kvalitetnu hranu i njegu, kao što je: a/d (konzerva - Hill's), Convalescence s/o support (Royal Canin) u mokrom obliku i obliku praha, te Eukanuba High Calorie u konzerviranom obliku. Kao potporu imunitetu preporučio bih Vam Immunoboost pastu za peroralnu primjenu. Također treba pripaziti i na tjelesnu temperaturu naših ljubimaca jer povišena temperatura ukazuje da se u tijelu nešto događa i da se ono bori za povratak u normalu.

Uzroci povećanog uzimanja vode i učestalog mokrenja mogu biti raznoliki. Kao što sam gore i naveo, mogu biti u vezi s oparativnim zahvatom, odnosno, mogu se dovesti i u vezu s prehranom (dehidrati), urinarnim infekcijama, dijabetesom, problemima s bubrezima,...

Kako mi je poprilično teško odrediti što je posrijedi kod ljubimca, radi vlastite sigurnosti, kao i sigurnosti svog ljubimca, savjetujem Vam da odete na kontrolu kod veterinara. On će biti u mogućnosti procijeniti i utvrditi postojeću situaciju, te Vas i Vašeg ljubimca, ispravno, u oporavku dalje usmjeriti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr