Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka, stara 14 mjeseci, je prije 4 dana pala sa petog sprata. Pregledom je ustanovljeno da nema unutrašnjih krvarenja niti lomova kostiju. Ide na tutu, mokri, nema krvi u urinu. Temperatura je 37 stepeni. Nema proliva niti povraćanja. RTG snimak je pokazao uvećanje bubrega, bez prisustva slobodne tečnosti u njima i krvarenja. Moguće da je maca doživjela i blagi potres mozga. Do sada je primila 3 doze infuzije, antibiotika i dvije doze kortikosteroida. Nakon što je prva dva dana bila nepokretna i teško disala, sada već hoda po kući, normalnije diše, čak i malo pije vode. Međutim, i dalje odbija da jede bilo kakvu hranu zbog čega je jako iscrpljena i umorna. Doza infuzije (glukoze) je trenutno oporavi, ali nakon nekog

vremena opet klone. Šta mi savjetujete? Kako da joj povratimo apetit.
Hvala vam unaprijed i srdačan pozdrav, Boris

O: Vrlo često se kod mačaka pri traumama (udarac automobila, pad...) javlja i puknuće vilice (donje čeljusti) pa mačke i zbog toga ne mogu jesti. No, vjerujem da je veterinar detaljnim kliničkim pregledom isključio tu mogućnost.

Preporučam Vam da mačku hranite visokoenergetskim i lakoprobavljivim konzervicama u  polutekućem stanju za oporavak ogranizma kojih je dovoljno uzimati i manje količine, a podignu opće stanje životinje. Također su meke konzistencije,a ako se još pomiješaju s vodom možete ih maci davati na usta špricom.

To su Hill`s a/d konzervice, Royal Canin Recovery i Eukanuba High calorie te Purina Convalescence.

U ponudi Pet centra imamo i visokokalorični dodatak hrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za pse i mačke - Calo pet pastu. Njome se u organizam unosi energetski koncentrat u obliku vrlo ukusne paste obogaćene životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom. Ova ukusna pasta može se nuditi u slučajevima gubitka apetita ili nedovoljnog uzimanja hrane kao izvor energije za organizam. Ako životinja u potpunosti odbija hranu, uputno je pastu dati kao samostalan obrok u količini 3-4,5 g/kg tjelesne mase.

Vrlo bogat nadomjestak je i zamjensko mačje mlijeko koje se, osim u hranidbi mačića, koristi i kod starijih životinja te kod životinja koje se oporavljaju od bolesti, tako da možete maci slobodno ponuditi i mlijeko koje je lakoprobavljivo te hranjivo (Dr. Clauders, Canina, Beaphar i Gimpet mačja zamjenska mlijeka u prahu te već napravljeno Gimpet mačje mlijeko).

OZNAKE: