Povratak

Alergijski dermatitis - oporavak | Mjerenje tjelesne temperature | Zapetljana dlaka | Kožna ili potkožna tvorba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam mačku staru 8-9 mjeseci koju smo vodili veterinaru prije 2 tjedna te joj je dijagnosticiran alergijski dermatitis, točnije alergija na hranu koja sadržava govedinu i piletinu. Vodili smo je veterinaru jer je počela gubiti dlaku, pojavilo joj se jako crvenilo kože i prhut. Pritom je imala i temperaturu 40. Veterinar joj je dao par injekcija protiv temperature, dao joj je injekciju vitamina. Preporučio nam je veterinarsku hranu koja ne sadrži piletinu i govedinu, te nam je dao hranu u umaku budući da je macka povraćala 4 dana. Sada više ne povraća, a temperatura joj je 37,5. Ali otkako smo je doveli od veterinara, više se ne želi družiti s nama, ima crvene i naotečene oči te je očito u depresiji, spava podalje od nas. Kada je pokušavamo podići, zamjauče kao da ju nešto boli u predjelu trbuha. Na donjem dijelu trbuha pojavila joj se mekana loptica dlake te na opip osjeća se nekakva tekućina, malo tvrđa. Mokrenje joj je normalno. K veterinaru je ne bismo vodili u skorašnje vrijeme jer se njega jako prestrašila. Što bi bilo mački? Hvala. Maja

O: Više o alergijskom dermatitisu u mačaka opisala sam pod naslovom Alergijski dermatitis. Kako je za oporavak kože i dlake u pravilu potrebno mnogo dulje vremena (6-8 tjedana), Vaša ljubimica je na dobrom putu potpunog oporavka od kožnog problema s obzirom na to da ste primijetili značajno poboljšanje stanja u tako kratkom vremenu. Svakako slijedite upute veterinara o načinu prehrane Vaše mace kako joj se stanje dodatno ne bi zakompliciralo, odnosno alergijski proces vratio na početak.

Više o depresiji u mačaka možete pročitati u odgovoru kolegice Silvije Havrle-Lovrić, dr.vet.med. objavljenom pod naslovom Depresivan mačak – stres, depresija i tjeskoba u mačaka.

Iz Vašeg se navoda da zaključiti kako Vas zabrinjava i njena tjelesna temperatura. Normalna tjelesna temperatura u mačaka kreće se u rasponu od 38-39°C tako da se temperatura od 37,5°C može čak smatrati i lagano sniženom te bi to svakako trebali kontrolirati. Temperatura se u mačaka mjeri rektalno. Kod nemirnijih životinja potrebna je pomoć još jedne osobe koja će mačku držati. Ako koristite živin termometar prije upotrebe ga protresite i podmažite sapunom, a zatim polako stavite u rektum, otprilike 2,5 cm od analnog otvora. Nakon određenog vremena (postoje petminutni i minutni termometri) termometar izvadite, obrišite i očitajte. Ukoliko tjelesna temperatura na bilo koji način odstupa od normalnih vrijednosti, morat ćete potražiti pomoć veterinara.

Zatim, spomenuli ste da Vas zabrinjava nakupina dlake na trbuhu. Nije rijetka pojava u mačaka, a naročito onih koje iskazuju bilo koji vid oslabljenog zdravlja, da se uslijed manjka redovitog samouređivanja dlaka zapetlja na pojedinim mjestima na tijelu (najčešće na vratu iza ušiju, u predjelu pazuha i prepona). Dlaka koja je jednom zapetljana u "grudu" vrlo teško se može raščešljati, a jedna stvorena "gruda" povlači za sobom vrlo brzo mršenje i okolnih dlaka pa se takva voluminozna masa može "proširiti" po cijelom tijelu. U raščešljavanju zapetljane dlake od pomoći Vam mogu biti sprejevi za raščešljavanje (npr. Orme naturali) koji se može nanijeti direktno na čvorić, ostaviti nekoliko minuta na čvoriću i pročešljati. Ipak, kod jako velikih zapetljanja čvorić dlake se mora odstraniti škarama.

O kakvoj se točno tvorbi radi na donjem dijelu trbuha Vaše ljubimice, na ovaj način mi doista nije moguće utvrditi. Naime, niste opisali da li je to ograničena tvorba (tada bi se moglo raditi o hematomu, cisti ili apsecu) ili je pak u pitanju difuzna upala, odnosno flegmona, te da li je ispod nakupine dlake ili drugdje samostalno na trbuhu, da li je kože promijenjene boje, da li je izbočeno ili u ravnini kože, bolno na dodir ili ne... Kožne tvorbe ili tvorbe u potkožnom tkivu mogu biti mnogobrojne, a liječenje im može značajno varirati. Stoga, ne mogu drugo nego Vas savjetovati da bi tvorbu trebalo pregledati te prema tome pretpostaviti o čemu se radi i što je činiti u ispravljanju zdravstvenog problema.

S obzirom na neugodno iskustvo s odlaskom u veterinarsku ambulantu koje je Vaša ljubimica nedavno doživjela, preporučila bih Vam da dogovorite sa Vašim veterinarom kućnu posjetu jer stanje koje opisujete ipak zahtijeva pregled i procjenu koji način liječenja će dovesti do najbržeg oporavka bez komplikacija zdravstvenog stanja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr