Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog oko 4 mjeseca, danas mu je natekla prednja šapica. Nikakvo "strano tijelo" nije vidljvo na šapici ni gnoj. Bio je prije toga u travi, tako da je moguće da ga je ujelo nešto (pčela možda). On se uglavnom oslanja na nju, znači lom nije. Koliko je opasno ako ga je ujela pčela, osa ili nešto slično?
Tamara

O: Šapa je vrlo izložena raznim povredama i bolestima koje su obično posljedica infekcije (u dodiru je s nečistoćama s tla). U anatomskom pogledu, šapa je vrlo komplicirane građe, a povrede mogu obuhvaćati kožu, hrskavicu pa i kosti.

Osnovni simptomi povreda šape su šepanje i lizanje oboljelog mjesta. Uzroci povrede mogu biti kontakt s nagrizajućim tvarima, kao što su kiseline i lužine, zatim rane (rezne i ubodne), lomovi jednog ili više prstiju.

Osim povreda, moguće su gnojne fistule na šapi koje su izazvane stranim tijelom koje obično uđe pod kožu između prstiju. Često se na taj način zavlače travke pa je potrebno svakodnevno pregledati šapice i odstraniti eventualne travke koje su zabodene u kožu ljubimca.

Mogući su i ubodi insekata, koji na mjestu samog uboda izazivaju vidljive,  različito velike, lokalne reakcije (oteklina, bol, crvenilo). Samo u osjetljivih jedinki javljaju se i alergijske reakcije, koje mogu biti lokalizirane na mjestu uboda ili sustavne. Nakon uboda pčele preporučuje se što prije izvaditi žalac. U slučaju lokalizirane reakcije dovoljno je staviti hladni oblog te, eventualno, lokalno primijeniti kortikosteroidnu kremu. Ako se otok povećava, preporučuju se preparati antihistaminika.

Nadalje, moguće je i istegnuće ligamenata, napuknuće kostiju bez pomicanja dijelova te posljedično njihovo krivo zaraštavanje.

S obzirom na sve navedeno, savjetujem Vam da posjetite veterinarsku ambulantu kako bi se RTG pregledom  postavila ispravna dijagnoza i odredila adekvatna terapija.

OZNAKE: