Povratak

Otečenost usta i ispali zub u mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačak ima 3,5 godina i prije par dana primjetio sam da mu je lijeva strana usta natekla. Nedavno mu je ispao lijevi očnjak. Sad teško jede i slina mu curi iz usta, a još uvijek je oteklo. Možete li mi, molim vas, reći šta da radim? Unaprijed hvala, Srećko

O: Razni uzroci mogu dovesti do ispadanja zuba u mačke. Najčešće je to trauma koja dovodi do puknuća (frakture) zuba i upala zubnog mesa (gingivitis).

O frakturi zuba pisao je kolega Franjo Hrgota, dr.vet.med. ovdje.

O gingivitisu možete pročitati ovdje.

U svakom slučaju, mačka treba detaljnije pregledati veterinar (pregled općeg zdravstvenog stanja i usne šupljine) i najvjerojatnije će staviti mačka na antibiotik.

Ono što Vi možete učiniti je hraniti mačka mekanom i lako probavljivom hranom. To su konzervice namijenjene za oporavak organizma (npr. Hill`s "a/d", Royal Canin "Recovery" i Eukanuba "High Calorie").

U našim ljekarnama možete kupiti Orozyme gel, prozirni gel bez okusa i mirisa za oralnu higijenu pasa i mačaka. On sadrži peroksidaza sistem enzimski kompleks koji inače sadrži slina i koji pomaže održavati normalnu ravnotežu mikroorganizama u ustima. Djelatna tvar oplakuje zube i zubno meso u kontaktu sa njom. Enzimski kompleks prodire u plak, ulazi u bakterijske stanice i na taj način izvore energije za bakterijski rast.

Također, kada se mačak oporavi, ukoliko nije kastriran, savjetujem Vam da razmislite o kastraciji koja će spriječiti da mačak strada pri lutanju.

O važnosti kastracije pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Osim razloga za ovaj rutinski operativni zahvat, navedenih u tekstu kolegice, ono što je važno je također i to da sprječavate da Vaš mačak i dalje stvara vani neželjeno potomstvo. Naime, nisu samo ženke mačke odgovorne za donošenje na svijet neželjenih mačića, a i njih ima puno koje lutaju i žive vani. Prema Zakonu o zaštiti životinja (NN 135/06, članak 48), posjednici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom te moraju zbrinjavati mladunčad vlastitih kućnih ljubimaca, a u slučaju nekontroliranog razmnožavanja, kada ne žele sami zbrinuti mladunčad, snose troškove njihova zbrinjavanja.

Također, kastrirani mačak ima puno manji radijus kretanja i manju sklonost označavanja urinom terotorij, što znači manje štete po susjedovom cvijeću, balkonu i sl.

Mačak koji luta jer ga na to navode hormoni danima ne jede, u tučnjavama se može zaraziti mačjim bolestima, od koje su neke i zoonoze, što znači da prelaze i na ljude (primjerice, gljivice, a posebno bjesnoća ukoliko ljubimca niste cijepili). Mačka niste zakonom obvezni cijepiti protiv bjesnoće, no ukoliko ga puštate da ide po vani to bi bila topla preporuka, a također i cijepljenje protiv mačjih zaraznih bolesti i redovito čišćenje od unutarnjih parazita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr