Povratak

Oteklina i iscjedak u genitalnoj regiji mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Jučer sam udomila muškog mačića starog mjesec i pol. Spolni organ mu je čudno povećan i ima čudan iscjedak, a boli ga na dodir. Što bi to moglo biti? Unaprijed hvala i lijep pozdrav,
Dijana

O: Oteklina kakvu opisujete u genitalnoj regiji Vašeg mačića, može biti fimoza i parafimoza, apsces, hematom.

Fimoza predstavlja nesposobnost vraćanja prepucija preko glansa penisa.

Parafimoza nastaje kada koža koja prekriva penis ostaje povučena i ukliještena iza glansa penisa ili se nabora. Ovakva konstrikcija može uzrokovati zastoj cirkulacije krvi u penisu ili otežava cirkulaciju pa se javlja otečenje i upala glansa penisa i okolne kože. Takva konstrikcija dovodi do nemogućnosti vraćanja penisa u prvobitni položaj što za posljedicu ima nekrozu, nemogućnost uriniranja i intoksikacije te širenje upale na cijeli organizam krvlju (sepsa). Parafimoza može nastati kao rezultat fimoze, mehaničke ozljede, infekcije ili kongenitalno. Zatim, pogodovni čimbenici za nastanak ovog patološkog procesa su loša higijena, kemikalije, stanja kojih su posljedica edemi, bakterijske infekcije.

Zatim, apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Ako je na mjestu pucanja arterije očuvano dotjecanje i otjecanje krvi, nastaje pulsirajući hematom. Organizam sanira hematom, ovisno o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Kako sva navedena stanja mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje Vašeg mačića, svakako ga što prije odvedite veterinaru koji će napraviti opći klinički pregled, palpirati i po potrebi punktirati oteklinu te će na taj način postaviti dijagnozu i odrediti terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr