Povratak

Otežano gutanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog godinu i po dana. Od pre dva dana je bezvoljan, izgubio je apetit, po ceo dan spava i kao da ima problema sa gutanjem. Kada mu se ponudi hrana ili voda kao da mu je teško da jede. Ponekad drhti i pri dodiru na rep mjauče. Inače je kućna mačka, samo ide napolje da vrši nuzždu. Vakcinisan je, očišćen od parazita pre oko mesec dana i kastriran je pre tri meseca. Miljana

O: Prema svim simptomima koje navodite, smatram kako je jedino ispravno savjetovati Vas da što hitnije posjetite Vašeg veterinara jer svakako upućuju na ambulantno liječenje.

Bezvoljnost, gubitak apetita, drhtanje, mijaukanje općeniti su simptomi koji alarmiraju da se u organizmu "nešto događa". Kako životinje nemaju dar govora, odnosno ne mogu nas uputiti gdje, tj.što ih boli, mora se napraviti detaljna klinička obrada životinje, te po potrebi i ostale dijagnostičke pretrage iz kojih će veterinar zaključiti konačnu dijagnozu, te odrediti daljnji postupak sa životinjom i terapiju.

Otežano gutanje, također se može javiti kod niza bolesnih stanja organizma kao što su, npr. različita upalna stanja ždrijela i grkljana, strano tijelo, bolesti zuba i zubnog mesa, patoloških promjena u grlu ili jednjaku, ciste žlijezde slinovnice, tumori, oštećenja sluznice i dubljih mekih tkiva usne šupljine uslijed virusnih zaraznih oboljenja. Također, može se javiti kao jedan od simptoma različitih želučano-crijevnih poremećaja, te metaboličkih bolesti ili bolesti pojedinih organa. Tako, npr.zatajenje bubrega ima za posljedicu ozbiljne promjene na sluznici usta, jezika i desni, a kao simptom se javlja slinjenje uz oprezno uzimanje hrane, otežano žvakanje pa i gutanje.

Zbog svega navedenog, još jednom ponavljam, kako bi bilo najbolje da Vašeg mačka što prije odvedete na veterinarski pregled, čime ćete dobiti točnu dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr