Povratak

Otežano gutanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mače staro dva mjeseca. Odvojilo se od majke prije 20-ak dana i od tada ga hranimo mlijekom. Pronašla sam ga prije nekoliko dana kako grize kost (bačene pileće kosti). Ne znam je li išta progutao, ali od tada ne može gutati. Gladan je, počne jesti, a onda se zakašlje i prestane da jede. Kao da stalno pokušava iskašljati nešto. Od tada mu direktno stavljam mlijeko u usta, što proguta, ali opet uz kašljanje. U slučaju da mu se u grlu zaglavila koščica, može li on to nekako sam izbaciti i kako mu ja mogu pomoći? Ako se nije zaglavila koščica, šta bi još moglo biti i kako prepoznati šta mu je? Molim vas za savjet šta da uradim jer ga trenutno ne mogu voditi veterinaru. Hvala unaprijed. Minja

O: Uzroci otežanog gutanja kod Vašeg ljubimca mogu biti raznoliki.

Najčešće je posrijedi strano tijelo (konac, kost, loptica,...) koji se zaglave u stražnjem dijelu grla ili želucu. Mačka s nečim u grlu guši se, udara šapama po licu, slini ili povraća.

Tada bi bilo potrebno ljubimcu pružiti prvu pomoć.

To se postiže na način da mačku omotamo debelim ručnikom (smanjuje se rizik od ugriza ili grebanja), jednom rukom joj otvorimo gornju vilicu, pritiskajući gornju usnu na gornje zube, a drugom rukom otvorimo donju vilicu. Nakon toga uguramo joj obraze među zube te drškom žlice uklonimo predmet koji se zaglavio između zuba ili na nepcu. Ako niste u mogućnosti sami izvaditi strano tijelo, potrebno bi bilo odmah potražiti veterinarsku pomoć.

Otežano gutanje, također se može javiti kod niza bolesnih stanja organizma kao što su, npr. različita upalna stanja ždrijela i grkljana, bolesti zuba i zubnog mesa, patoloških promjena u grlu ili jednjaku, ciste žlijezde slinovnice, tumori, oštećenja sluznice i dubljih mekih tkiva usne šupljine uslijed virusnih zaraznih oboljenja. Također, može se javiti kao jedan od simptoma različitih želučano-crijevnih poremećaja, te metaboličkih bolesti ili bolesti pojedinih organa. Tako, npr. zatajenje bubrega ima za posljedicu ozbiljne promjene na sluznici usta, jezika i desni, a kao simptom se javlja slinjenje uz oprezno uzimanje hrane, otežano žvakanje pa i gutanje.

Struka savjetuje da ako otežano gutanje i/ili kašalj traje duže od jednog dana, potrebno bi bilo obratiti se svom veternaru zbog mogućih težih komplikacija.

Zbog svega navedenog, još jednom ponavljam kako bi bilo najbolje da Vašeg ljubimca što prije odvedete na veterinarski pregled, čime ćete dobiti točnu dijagnozu i adekvatnu pomoć.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr