Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malog mačića starog nekih 20 dana i kod veterinara sam kupio mlijeko za mačiće i dobio sam kao neku bočicu s gumenim vrhom kroz koji mačić pije. Mene zanima kako da ja to dajem mačiću jer on to baš ne pije, kako da ga namjestim ili mu to dajem da pije? Da li je možda bolje da mu stavim to mlijeko u posudicu pa kad on želi piti da pije? Hrvoje

O: Za hranjenje mačića na dudicu potrebna Vam je bočica sa dudom, zamjensko mlijeko u prahu (npr. Gimpet, Beaphar, Royal Canin, Dr. Clauder`s) ili već napravljeno (npr. Gimborn, Vitakraft).

Prema uputi mlijeka u prahu napraviti mlijeko da bude zagrijano na tjelesnu temperaturu.

Sjednite i u krilu zamotajte mačića u ručnik. Pripazite da je mačić uvijek na toplom jer ako je na hladnom, to može izazvati probavne poremetnje nakon hranjenja. Držite mačića u ručniku u normalnom položaju, pazite da mu ne dižete glavu, namjestite mu dudu u usta (prije toga testirajte da li ide mlijeko kroz rupicu). Mačić bi trebao odmah početi sisati. Ukoliko ne počne, provjerite dudicu. Također mu možete gladiti glavu i vrat da potaknete refleks sisanja.

Nakon hranjenja i mačići moraju podrignuti. To ćete postići tako da jednom rukom držite ispod trbuščića, a drugom ga lagano tapšate po leđima, ne prejako da ne povrati. Ako ne podrigne, odmah prijeđite na slijedeći korak, a to je masiranje mokraćnog otvora i anusa vlažnom maramicom. Tako ga, naime, stimulirate da urinira i defecira, to inače mama mačka tako radi ližući svoje mačiće. Trebat će par hranjenja da mačić obavi nuždu, tako da se ne brinete ako je odmah ne obavi.

Nakon hranjenja stavite ga spavati. Mačić treba dnevno 32 ml mlijeka, podijeljeno u 9-12 hranjenja, ovisno o veličini i starosti mačića.

Počnite sa 1 ml po obroku, povećavajte količinu za 0,5 ml do najviše 10 ml po obroku kasnije.

Mačić sa 20 dana starosti je još premali za hranjenje iz tanjurića, ali mu Vi svejedno počnite pomalo nuditi sa mjesec dana starosti mlijeko u plitkom tanjuriću da se počne učiti.

OZNAKE: