Povratak

Otvorena rana - primarna obrada, liječenje i zaraštavanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poslala sam Vam nekoliko fotografija.  Možete li mi reći  koliko će otprilike trajati ova ozljeda? Hoće li uopće zarasti?  Maca je sijamsko-katuzijska, stara 7 godina, ne puštamo je van zbog rane, jede i ponaša se normalno.  Ozljeda je od 2.1. Bili smo kod veterinara i dao joj je cinkovu mast i geokorton sprej.  Na slici se vidi i gdje se rana nalazi. Jučer sam joj počela mazati ranu geokortonovom kremom pa je zato rana malo masna. Ne bih htjela da joj se nešto zakomplicira jer ju imam dugo pa mi,  molim Vas, odgovorite. Unaprijed Vam hvala.

O: Zaraštavanje rane  je  individualne  prirode te je kvalitetnije i  brže  kod  mladih

životinja, odnosno, kod dobro držanih i u dobroj kondiciji životinja. Naravno, kod starijih životinja i kod životinja koje su slabije uhranjene ili imaju narušen imunološki sustav različitom etiologijom, sam period zaraštavanja se bitno prolongira i često se može dodatno komplicirati.

Sam proces zaraštavanja odvija se na dva načina: reparacijom ili regeneracijom. Regeneracija je proces stvaranja istovjetnog tkiva na mjestu rane, a reparacija je proces zamjene tkiva (ozlijeđenog tkiva) vezivnim, ožiljkastim tkivom. Koža i sluznica imaju veliku moć regeneracije epitelizacijom, mišići ograničenu (kod malih se defekata stvore nova mišićna vlakna, a kod većih je to nemoguće).

Svaka rana se primarno podrazumijeva inficiranom te joj se kao takvoj i pristupa. To podrazumijeva, da je potrebno poduzeti određene predradnje i mjere kako bi se zaustavilo krvarenje, suzbila bol, prevenirala pojava infekcije, spriječile komplikacije,...

Iz tog razloga, svaka rana se treba primarno obraditi te liječiti. Primarna obrada podrazumijeva:
- čišćenje i ispiranje rane, brijanje i dezinfekcija okoline,
- anestezija rane,
- isijecanje rubova rane,
- hemostaza i šivanje rane, postavljanje suhog povoja, imobilizacija te aplikacija tetanusa i antibiotika,
- redovita previjanja i kontroliranje procesa cijeljenja rane.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se javite svom veterinaru, koji će nakon procjene situacije biti u mogućnosti, kako nadgledati sam oporavak ljubimca tako Vam i odgovoriti na pitanje o eventualnoj procjeni vremena oporavka ljubimca. Veterinarski pregled i obrada rane je nužna kako bi i liječenje te oporavak bio uspješniji, brži, te pravilniji.

Više o zaraštavanju rane možete saznati i u odgovoru kolegice Vlatke Erman, dr. vet. med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr