Povratak

Ozljeda pandže

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka kojeg sam pokupila s ceste kao mačića, bio je pregladnio, prljav, izudaran i nikakav. Kod mene je oko 10 mjeseci i prošli smo sva čišćenja i liječenja od parazita, upala, prehlada, kastraciju... Star je oko godinu dana. Prije nekoliko dana vratio se iz švrljanja vrtom i primijetila sam da nešto nije uredu s jednom do pandži na desnoj prednjoj šapi, kao da se upalila, boljela ga je na dodir i nije je mogao uvući natrag. Prema savjetu  veterinara pandžu sam mu čistila rivanolom i prskala octenisept sprejem. Kao da je krenulo na bolje. Pandža bi povremeno prokrvarila i nakon nekog vremena mogao ju je uvući iako je bila malo natečeno okolo.

Činilo mi se da je bolje. No danas sam primijetila da je ta pandžica unutra crna i kao infcirana, čak i smrdi. Čini mi se kao da je puknuta po duljini. Opet sam počela čistiti rivanolom i octenisept sprejem. Možete li mi objasniti o čemu se radi? I što napraviti prije odlaska veterinaru? (na godišnjem je do srijede). Da li je moguće da je pandžicu oštetio ili se radi o nekim gljivicama? Hvala vam puno i srdačan pozdrav, Ana

O: Ozljede ili rane (lat. laesio) tkiva nastaju djelovanjem nekog štetnog agensa. Prema uzroku zbog kojeg su nastale, ozljede dijelimo na: mehaničke, termičke, kemijske, električne, bakterijske, radijacijske. Dakle, sve navedeno moglo je dovesti do promjena na šapici koje ste uočili kod Vašeg ljubimca. Općenito, prema izgledu i oštećenju tkiva, rane se dijele na otvorene i zatvorene. Svaka rana je primarno inficirana, a opći (gubitak krvi, pad opće otpornosti, iscrpljenost ...) i lokalni (količina zdrobljenog i nekrotičnog tkiva, hematomi, poremećaj cirkulacije ...) utjecaji pomažu pojavi infekcije.

Zaraštavanje rane je individualne prirode - kvalitetnije je u mladih životinja, dobro držanih životinja te u onih koje su u dobroj kondiciji. Proces zaraštavanja se odvija ili reparacijom ili regeneracijom. Regeneracija je stvaranje istog odgovarajućeg tkiva na mjestu rane, a reparacija je zamjena tkiva vezivnim, ožiljkastim tkivom. Poželjnija je regeneracija jer reparacijom nastaje ožiljkasto tkivo.

Procesi zaraštavanja počinju vrlo brzo nakon nastanka rane, a zadaća im je ukloniti uništene stanice, strana tijela te spojiti ranu novim tkivom. Rane zaraštavaju na nekoliko načina: primarno (cikatrisatio per primam intentionem), sekundarno (cikatrisatio per secundam) i zaraštavanje pod krastom (cikatrisatio sub crustam). O mnogim uvjetima ovisi kako će rana zarasti: o točnoj adaptaciji rubova rane, o infekciji, prisutnosti stranih tijela...

Da li se radi o komplikaciji zaraštavanja ili o gljivičnoj infekciji može utvrditi jedino Vaš veterinar na osnovu brisa promijenjenog dijela i nasađivanjem mikrobiološke kulture. Do tada (2-3 dana) nastavite sa čišćenjem rane običnom vodom kako dezinfekcijska sredstva ne bi remetila vjerodostojnost mikrobiološkog nalaza, a da se stanje sekundarno ne zakomplicira bakterijskom infekcijom zanemarivanjem održavanja šapice i nokta čistim.

Mačku bi trebalo osigurati lakoprobavljivu, visokovrijednu prehranu (superpremium, premium ili medicinski program za rekonvalescente) koja će osnovnim sirovinama i sadržajem vitamina i minerala pokriti dodatne potrebe organizma u fazi oporavka te ubrzati sanaciju rane.

Svakako Vam preporučujem, ukoliko se javi opsežnije krvarenje na ozlijeđenoj šapi te opći simpomi poput potištenosti, gubitka apetita i malaksalosti posjetite najbližeg dežurnog veterinara jer se u potonjem slučaju može raditi o sepsi (bakterijskoj infekciji krvi) koja vrlo brzo može dovesti do uginuća ukoliko se ne liječi.

Tijelo mačke je tijelo lovca predatora u pravom smislu riječi. Pandže mačaka rastu iz zadnjeg članka prsta, a učvršćene su tetivama. Oštar vrh nokta se sastoji od keratina (neživi dio), ostali dio se sastoji od živa, osjetljiva tkiva. Pandže su pri kretanju radi zaštite uvučene. Mačka izvlači pandže kontrakcijom mišića. Pandže mačkama služe za hvatanje i držanje, ali također i za grebanje, čime ostavljaju vidljive teritorijalne oznake.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr