Povratak

Parenje mačaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku, ženku, mješanka je Maine Coona i uskoro će napuniti 2 godine. Prošle godine imala je 2 okota, jedan u travnju i jedan u kolovozu. Ove smo je godine planirali pariti s Maine Coon mačkom. Ona se već počela tjerati pa me zanima kako da ih spojimo. Trebamo li ih zatvoriti u neku prostoriju i ostaviti ili netko treba biti s njima? Molim vas za što brži odgovor pošto maca izlazi van pa da ne bi došlo do parenja s nekom drugom mačkom. Hvala unaprijed, Ivan

O: Više o spolnom ciklusu u mačaka možete pročitati u ranije objavljenom odgovoru Dob za parenje kartuzijske mačke. Svakako, ukoliko ste primijetili njeno tipično ponašanje za vrijeme tjeranja možete pokušati s parenjem s određenim mačkom. Općenito se preporučuje ženku odvesti k mužjaku i osigurati im mirnu prostoriju u kojoj nema mogućnosti da se zavlači i skriva. Ako je ženka jako nemirna i uplašena u novom prostoru, tada je potrebno obrnuto, tj. dovesti u njen prostor mužjaka. Kad ženka pokaže prve znakove tjeranja, "zajedničko druženje" može početi.

Mužjak se ženki udvara i pri tome zavija, ali ga ona odbija. Mužjak strpljivo čeka i prati je i ona u jednom trenutku iznenada popusti. Ženka tada zauzme karakterističan stav, šćućuri se, miče stražnjim šapicama i pomiče rep na stranu i tako pokazuje mužjaku da je spremna na parenje. On je tada zubima hvata za zatiljak i počinje koitus. Ženka ispušta kratki glasni uzvik. Mužjak se nakon koitusa odmiče, ali ostaje u blizini i promatra ženku. Za kratko vrijeme nastupa ponovni koitus.

U svakom je slučaju preporučljivo u početku pripaziti na njihovo međusobno prihvaćanje, odnosno na prisutnost teritorijalne agresivnosti u zatvorenom prostoru. Kada primijetite da se međusobno toleriraju, nije potrebno boraviti sa njima cijelo vrijeme.

Je li parenje prošlo uspješno, zna se po tome da se Vaša mačka neće tjerati u sljedeća 2-3 tjedna nakon parenja, iako se može dogoditi da je to mački prirodni ciklus, da se ne tjera pa nakon, npr. 5 tjedana se počne ponovo tjerati. Debljanje, tj. rast trbuha i povećan apetit su znak da je mačka ostala gravidna, a sigurniju dijagnostiku graviditeta možete utvrditi ultrazvukom i rendgenom nakon 4 do 5 tjedana od parenja.

Činjenica je i da mace same biraju "partnera" pa je moguće da Vaša ljubimica neće biti zadovoljna Vašim izborom, no iskreno se nadam da to neće biti slučaj te će parenje proći uspješno.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr