Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije svega vas molim da mi odgovorite na pitanje, jer, ukoliko budem zvala veterinara svojih macaka, reći će da dođem u ambulantu i uzeti mi gro novaca! Možda mački mogu pomoći i sama, ali trebam vaše mišljenje i savjet. Naime, moja ženka mačka, stara oko 5,5 godina (ne znam točno jer sam ju uzela s ulice), sterilizirana, jede RC Exigent i Hypoallergenic (Hypo radi druge mace koja od svega ima proljev osim od toga), uvijek je imala prekrasno krzno i dlaku, vrlo bogato krzno, mekano, sjajno. Od prije možda kojih 2, 3 mjeseca, dlaka na vratu je postala suha i kao rjeđ, a dlaka od korijena repa prema gore, malo je masna, a ispod prhutava. Kad ju češljam prhuti ima jako puno, a kad ju pokušam češljati u

suprotnom smjeru dlake (ne da mi i hoće me tući) vidim jako bijelu, suhu i punu prhuti kožu! Kako se to dogodilo i radi čega? Mace su oduvijek u stanu, osim ove kožnoproblematične koja je prvih cca 6 mjeseci života provela na ulici. Da ju okupam u šamponu protiv peruti, vidim da ima Beapharov, ili možda šamponom za ispucalu kožu? Koliko često ju treba kupati? Prije sam joj davala Ungiotin u mekanu hranu, ali problem je jer više voli suhu i nikad ne bi pojela hranu s doziranom prahom unutra. Kupila sam im i Bepharove kapi za dlaku i kožu, one vitaminske, doduše njih sam davala drugoj maci, ali je povraćala od njih (inače, ta druga ima problematičnu probavu i želudac). Hvala vam iznimno na vašem odgovoru, po potrebi ću ju, naravno, voditi i veterinaru.
Kristina

O: O prhuti u mačaka pisala je kolegica Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje.

Za kupanje Vam preporučam Lactaderm šampon, koji sadrži etilni laktat u aktivnoj suspenziji, koja u doticaju s kožom stvara šampon. Na koži se iz etilnog alkohola stvara mliječna kiselina i etanol. Mliječna kiselina djeluje antiseptički, blago keratolitički i higroskopski te perzistira na koži. Tako pridonosi normalizaciji epidermisa, posebno rožine jer reducira (normalizira) bakterijsku floru, odstranjuje prekomjerno stvorenu prhut i povećava vlažnost na površini kože. Etanol podupire antiseptičko djelovanje mliječne kiseline i djeluje dezodorirajuće, čime odstranjuje neugodan miris kože i dlake. Isti učinak ima i mliječna kiselina kao inhibitor bakterijske lipaze posebno kod prekomjernog izlučivanja masti i loja.

Za povećanje otpornosti kože možete maci u hranu dodati Dermanorm ulje, koje je specijalni dodatak hrani mačkama s lošim stanjem kože i dlačnog pokrivača. Sadrži esencijalne masne kiseline koje su potrebne organizmu za izgradnju i razvoj kože i zdrave dlake. Sadrži borečovo ulje, kao visokokoncentrirani izvor esencijalnih masnih kiselina cis-linolne kiseline i gama-linolenske kiseline te riblje ulje bogato omega 6 i omega 3 masnim kiselinama. Primjenjuje se kod lošeg stanja dlačnog pokrivača i kože, ispucale dlake bez sjaja, masne dlake s peruti, perutanje kože i mijenjanje dlake.

Problem može nastati i ukoliko je mačka pretila pa si ne može u svojoj dnevnoj rutini čišćenja dohvatiti područje leđa iznad repa. Također, pune analne žlijezde mogu stvarati probleme.

OZNAKE: