Povratak

Perutanje kože mačića i zaštita od buha

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Biljana Brzać, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam malog mačića na čijem su se krznu pojavile neke trunkice bijele kao perut, a ja sam dobio informaciju da su to buhe. Možete li mi preporučiti neki prirodni preparat protiv buha i šta je najbolje da uradim da one nestanu? I da li su mačje ogrlice protiv buha učinkovite? Unaprijed hvala, Admir

O: Uzrok prhutanja kože mogu biti mnogostruki, kao što su bakterijske, virusne, parazitarne ili gljivične infekcije. Nadalje, uzrok može biti alergijska reakcija na neku komponentu iz hrane (konzervans, aditiv, bjelančevine biljnog ili životinjskog porijekla).

U tom slučaju, na koži se može javiti  crvenilo, sitne krastice, prištići ili svrbež na području lica, vrata ili uški. Nadalje, može se raditi o dermatitisu izazvanom alergijskom reakcijom na buhe.

U svakom slučaju, životinji treba preventivno aplicirati zaštitno sredstvo protiv buha.

Vanjske parazite (buhe, krpelji) u vrlo mladih mačića možete suzbijati Frontline sprejem. Sprej se nanosi na životinju s udaljenosti od 10-20 centimetara, poprska se cijela životinja u smjeru suprotnom od rasta dlake razmičući krzno, sve dok se životinja dobro ne navlaži. Pri upotrebi treba koristiti zaštitne rukavice i spriječiti kontakt spreja s očima životinje. Nakon jednokratne aplikacije, preparat uništava krpelje tijekom mjesec dana, a buhe tijekom dva mjeseca. Životinju treba izbjegavati močiti dva dana prije i nakon upotrebe spreja (uključuje i dodir s npr. mokrom travom). Nakon tog vremena kupanje ne umanjuje antiparazitski učinak.

Osim Frontlinea spreja, na mladim mačićima možete koristiti Herbamax puder ili sprej, koji imaju trenutni učinak i nemaju prolongirano djelovanje.

U periodu dok je Vaš ljubimac još mlad, poželjno bi bilo izbjegavati uporabu ampula i ogrlica. Naime, i sami proizvođači navode da se ampule mogu stavljati tek nakon 2-3 mjeseca života, odnosno ogrlice tek nakon 5-6 mjeseci života.

Prostor gdje ljubimac boravi potrebno je mehanički očistiti i dobro usisati usisavačem te tretirati insekticidom neškodljivim za kućne ljubimce (npr. sprej Biokill).

U kasnijoj dobi ljubimca možete koristiti preparate u obliku ampula Frontline Combo spot on, Advantage, Advocate spot on (ampula se aplicira svakih mjesec dana), zatim Petvital Verminex kapi(prirodni preparat bez toksičnih insekricida, sredstvo se nanosi direktno na životinju, a tretman se ponavlja svaka 3-4 tjedna),  Bio-Insekt Shocker sprej (biološki prirodno sredstvo za zaštitu od vanjskih nametnika), Bio-ogrlica  (sadrži prirodno kokosovo ulje, a zaštita traje 3 mjeseca).

Nadalje, uzrok perutanja kože može biti deficitarna prehrana, manjak minerala, vitamina i aminokiselina u organizmu.

U tom slučaju, maci možete ponuditi preparate Beaphara Laveta i taurin, B komplex vitamini (kapi koje se daju u vodi za piće), Duo-Activ (multivitaminska pasta), Top 10 (vitaminsko-mineralne tablete), Petvital Biotin Tabs i Cat Felltop gel (preparati na bazi biotina jer deficit istog u organizmu dovodi do suhe i prhutave kože te ispucane dlake bez sjaja) te koristiti Anti-Dandruff šampon (protiv perutanja kože, na bazi maslinovog ulja i salicilne kiseline).

Sami procijenite što biste Vašem ljubimcu od navedenih preparata mogli najakše aplicirati (pasta, kapi, tablete, gel). U svakom slučaju, da biste dobili vidljive rezultate, terapiju biste trebali provoditi minimalno 6-7 tjedana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr