Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Kod mojeg mačića se je pojavilo dosta problema zadnje vrijeme, kao npr. previše je hiperaktivan, grize, grebe, kiše, počeo je da urinira svagdje po stanu, iako ide na mačji WC. Star je 3 mjeseca. Imao je nekako otečene šapice, predpostavljam da je to zbog pjeska koji se mu je zalijepio ispod šapi kad je išao na WC. Ne znam zašto je postao takav jer je stvarno bio super i nikakvih problema do prije 3 dana nije bilo. Jednostavno me više ne sluša. Molim vas, pomozite, svaki savjet je dobro došao! Angela

O: Za mačića je važno da WC nema previsok rub, tako da može lako ulaziti i izlaziti.

Koristite isključivo pijesak za mačke, najbolje onaj koji stvara grudice. Nemojte stavljati piljevinu, građevinski pijesak ili novine jer će takav materijal upadati mački u šape, oči, a i raznosit će ga posvuda po stanu te neće upijati mirise. Pijesak treba redovito čistiti i mijenjati jer se mačka neće htjeti koristiti prljavom posudom. Iako mičete grudice, barem jednom tjedno treba promijeniti cijeli pijesak i oprati posudu.

Ukoliko ste promijenili vrstu pijeska, moguće je da je on izazvao kihanje ako je nadražio dišni sustav. Također, ako je pregrub ili presitan za malog mačića, moguće je da je iziritirao prostor između mekuši jer se nakuplja u šapama. Zbog tog mačić i izbjegava ići na WC.

O kihanju u mačaka pisala je kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Naravno, pregledom kod veterinara je potrebno isključiti druge uzroke navedenih pojava.

Od pijeska za mačke raspoloživog u našim trgovinama, preporučila bih Vam Ever Clean, koji je dostupan u varijantama za razne namjene (protiv rasipavanja, za dugodlake mačke, za pojačano odstranjivanje mirisa...) te Cat´s Best pijesak, koji je potpuno biološki i ima veliku moć upijanja.

O ponašanju i odgoju mačića pisali su moji kolege detaljnije ovdje i ovdje.

OZNAKE: