Povratak

Pobačaj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru 10 mjeseci i pobacila je. U veljači ove godine imala je gliste, vodila sam je veterinaru i ozdravila je, no tokom terapije davala sam joj antibiotike. Da li je to možda uzrokovalo pobačaj?
Anna

O:  Pobačaj je gubitak fetusa zbog resorpcije u ranom stadiju gravidnosti ili izbacivanje u kasnijem stadiju graviditeta. Plod i životinja može uginuti u svakom stadiju razvoja, počevši od oplodnje, kao zigota, embrio ili kasnije fetus. U početku graviditeta, u embrionalnom stadiju razvoja uginuća, plod se resorbira.

Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do poremećaja u normalnom graviditetu mačke i posljedičnog pobačaja. Tako, kao uzroci pobačaja se često navode prirođene abnormalnosti, infekcijske bolesti ili trauma, a indirektni infekciozna upala posteljice i abnormalni jajnici ili uvjeti u maternici.

Od virusnih uzročnika mogu se izdvojiti uzročnici mačjeg herpesa, zarazni peritonitis, zarazna upala crijeva, FIV, FELV,...

Problemi se mogu nalaziti i u samim organima reproduktivna sustava. Tako, uzroci u maternici mogu biti cistična hiperplazija endometrija i piometra (gnojna upala maternice), trauma (akutna ili kronična), neoplazija, embriotoksični lijekovi, kemoterapeutski agensi, kloramfenikol u ranoj gestaciji, estrogeni, visoke doze glukokortikoida, i prostaglandini.

Od hormonalnih poremećaja moguće je izdvojiti: hipotireoidizam (poremećaj funkcije štitnjače) i hipoluteoidizam (poremetnje funkcije žutog tijela).

Smrt fetusa može biti izazvana zbog letalnih kromosomalnih abnormalnosti i letalnih defekata organa.

Rizični faktori su nasljedne sklonosti, starost, pojačani napor, stres,....

U svakom slučaju, konačnu dijagnozu je na ovakav način nemoguće postaviti, odnosno, za to je ipak potrebno otići do svog veterinara ili na Kliniku za porodništvo Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na takav način je moguće utvrditi točan razlog pobačaja te otkloniti uzroke ili prevenirati pojavu istih, a sve u svrhu osiguranja da sam graviditet prođe u najboljem mogućem redu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr