Povratak

Policistična bolest bubrega (PKD) / Parenje i psihičko zdravlje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam macu koja se drugi put tjera i čula sam da ako se ne pare, da mogu poludjeti. Imam dogovor s drugim mačkom, ali pod uvjetom da moja maca napravi PKD. Ja ga još nisam napravila, a maca se već tjera pa me zanima da li se može napraviti PKD maca tijekom parenja. Unaprijed hvala, Veronika

O: Policistična bolest bubrega (PKD) je nasljedna bolest bubrega koja se javlja kod perzijskih i sličnih mačaka (egzote, Maine Coon). Ispoljava se kasnije u životu kao povećanje bubrega i poremećaj funkcije bubrega u dobi između 3 do 10 godina.

Ciste u bubrezima su prisutne od samog rođenja, ali su sitnije u mladih životinja. Problemi nastaju kad ciste počnu rasti i postupno povečavati bubreg, čime se smanjuje funkcija bubrega. Obzirom da je ovo oboljenje nasljedno, životinje s PKD-om se isključuju iz uzgoja, odnosno potrebno ih je sterilizirati (kastrirati) i time osigurati da ne prenose bolest na svoje potomke.

SFDH je u Uzgojnom pravilniku donio odluku o obaveznom testiranju mačaka na PKD i obaveznom isključivanju iz uzgoja mačaka koje su pozitivne na testu.

Kako se bolest lako utvrđuje ultrazvučnim pregledom preporučam Vam da mačku odvedete u veterinarsku ambulantu koja će takav pregled izvršiti bez obzira na tjeranje mačke.

Niti jedna mačka neće imati psihičke poremećaje ukoliko se kroz spolno aktivni period svog života neće pariti. U pravilu, tjeranje mačaka je izrazito glasno i burno. Međutim, to je potpuno prirodno i tipično za ovu vrstu životinja, što ipak može zbuniti vlasnike. Stoga je vjerojatno zaživjela i teorija o mačkama koje polude iz razloga što se nisu parile. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr