Povratak

Ponašanje mačke u vrijeme tjeranja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku staru 10 mjeseci, mješanku perzijske i egzotične vrste, ali imam problem! Svake noći me budi, hoće se maziti i igrati, mjauče stalno, grize me, ujutro me budi, diže rep, grebe sve, iako ima ono za grebati, ponekad traži da joj očistim wc (mačji) i onda pokušava pobjeći, ali otiđe u wc (mačji) sa zabunom. Nismo ju još parili. Kada će se prvi put tjerati nećemo ju pariti, ali od drugi put hoćemo. Da li su to simptomi tjeranja?
Unaprijed hvala, Veronika

O: U mačaka se prvo tjeranje javlja najčešće u dobi od 6 do 8 mjeseci, ali i ranije.

Spolni se ciklus, dakle, pojavljuje prije spolne zrelosti, baš kao u većine domaćih sisavaca.

Za mačke kažemo da su sezonski poliestrične životinje, što znači da se njihov spolni ciklus javlja dva, a rjeđe tri puta godišnje. Iako, ni to nije pravilo, pogotovo ako se dogodi kakav poremećaj pa se mačka može tjerati i neprekidno. One imaju spolni nagon za vrijeme tjeranja (estrusa) i samo u tom razdoblju privlače mužjake i određene dane dozvoljavaju parenje. Tokom tjeranja, za razliku od kuja, u mačaka nema krvarenja.
 
U estrusu se ponašanje mačke mijenja u spolnu receptivnost, odnosno dolazi do prihvaćanja parenja. Mačka se umiljava, počinje se valjati i prebacivati na leđa, s jednog na drugi bok, uvija leđa, trlja glavom i vratom i zauzima karakterističan stav kojim omogućava i olakšava parenje. Rep drže pomaknut u stranu, tako da se dobro ističu stidnica i analni otvor, na kojem se ponekad primjećuju ritmične kontrakcije. Mačke u estrusu su nemirne, učestalo i glasno mijauču čime dozivaju mužjake te izgube apetit. Mačke se pritom glasaju prodornim neugodnim mijaukanjem, koje podsjeća na dječji plač.

Mlade mačke, pogotovo one koje se tjeraju prvi puta, nerijetko odbijaju hranu, uznemirene su, postaju vrlo nježne i rado se protežu i maze o svog vlasnika ili o namještaj i neprestano traže pažnju pa je moguće da se tako ponašaju i prema istom spolu. Godi im kada ih pomilujemo po leđima i odmah zauzimaju stav za parenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr