Povratak

Poteškoće s apliciranjem tableta i metode davanje lijekova mačkama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Javljam vam se sa jednim pitanjem koje vjerojatno muči jako puno vlasnika mačaka. Naime, kada se treba dati antibiotik to je prava muka stoga me interesira postoji li neki antibiotik koji se može mački smiješati u hranu koju inače jede? Pokušavali smo s "amoksilom", ali ga odmah osjeti i ne želi pojesti. Stoga me interesira postoji li neki u tekućem stanju, a da nema neki izraženi ukus ili miris? Pošto nismo u mogućnosti ići kod veterinara da mu da injekciju, takva stvar bi nam jako puno pomogla. Ako postoji, interesira me cijena i može li se kupiti u vašim centrima. Unaprijed zahvaljujem uz puno pozdrava! Julijo

O: Više o upotrebi antibiotika u liječenju mačaka pisala sam u ranije objavljenom odgovoru Upotreba i doziranje antibiotika. U potpunosti je razumljivo otežano davanje lijekova mačkama, a naročito u obliku tableta koje redovito imaju (osobito oni lijekovi ili antibiotici za humanu upotrebu) omotač ne osobito atraktivnog mirisa i okusa. S obzirom na istančan ukus i dobro razvijen osjet mirisa u mačaka, ponekad je veliki izazov aplicirati im tabletu, no postoji nekoliko učinkovitih metoda.

Smrviti tabletu u fini prašak (ako je to moguće s obzirom na tip lijeka jer će u suprotnom mačka dobiti prekoncentriranu dozu u prekratkom vremenu) i umiješati je u malu količinu konzervirane hrane za mačke. Za bolji učinak treba odabrati one sa ribom.

Zatim, sakriti cijelu tabletu u mački posebno ukusnu hranu koju vrlo rijetko dobiva poput punomasnog topivog sira ili sira za mazanje a nekim mačkama su osobito atraktivne hrenovke ili pak salame ili kobasice sa visokim udjelom jetre. Dobra se čak pokazala i jetrena pašteta. Prije samog davanja tablete ponudite mački malu količinu nečeg od navedenoga kako bi vidjeli da li joj i što najbolje odgovara. Poslasticu možete ponuditi iz njene posudice za hranu, ali i dati sa Vašeg prsta da poliže. Kada vidite da je nešto od navedenoga prihvatila, ubacite tabletu u poslasticu. S obzirom na to da su mačke oduševljenje novim i ukusnim okusom, redovito niti ne primijete da su sa poslasticom progutale i tabletu. Jedino ako je krajnje nepohodno tableta se može izmrviti, ali samo ako to dozvoljava tip lijeka.

Sljedeće, mačku možete zamotati u ručnik kako bi je onemogućili da Vas ogrebe. Prije zamatanja pripremite malu količinu vode u brizgalici. Nakon što ste mačku omotali i dali joj ujedno i osjećaj sigurnosti otvorite joj čeljust pritiskom palca i kažiprsta na unutarnje rubove usana. Jednom rukom joj držite glavu unatrag a drugom ubacite tabletu u grlo. Odmah nakon toga dajte joj brizgalicom malo vode. Nakon ovog koraka poželjno je držati usta mački zatvorena ili masirati vrat što je potiče na gutanje (ovaj refleks potiče i lagano puhanje u nos) a sve do onog trenutka kada ste sigurni da je mačka progutala tabletu (nakon gutanja mačke obično počinju lizati nos).

Ovo su samo neke od najčešćih uspješnih metoda u davanju tablete mačkama, ali bez obzira o kojem se načinu radilo, uvijek treba nakon davanja mački dati vode i nagraditi je omiljenom poslasticom. Iznimno je važno mačku još dok je vrlo mlada navikavati na davanje tableta pa je tako dobro birati i poslastice koje su oblika tablete (ne one u obliku kobasica, puslica i sl.) osim pripravaka protiv crijevnih parazita u obliku tableta. Pokazalo se kako u odrasloj dobi mačke naučene na tablete nemaju problema s uzimanjem lijekova.

U ponudi veterinarskih ljekarni Pet centar trgovina imamo nekoliko antibiotika sve redom u obliku tableta, a za različite indikacije: Pfizer Synulox, Merial Stomorgyl, Merial Ronaxan, Krka Enroxil. Moram napomenuti kako se svi izdaju isključivo na veterinarski recept, a što je i razumljivo s obzirom na problematiku koju sam navela u „Upotrebi i doziranju antibiotika“. Na hrvatskom tržištu postoji registrirani antibiotik u tekućem obliku za peroralnu primjenu od Genere Sulfadimidin 32% ili Sulfadimidin PET 32% koji se mogu nabaviti u veterinarskim ljekarnama u sklopu veterinarskih ambulanti, stanica ili klinika.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr