franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Trebam savjet oko izbora hrane za mačku staru 11 godina koja je prije 4 mj. sterilizirana, boravi u kući i ima dugu dlaku i ujedno česte probleme s nakupljenom dlakom. Za dlaku joj dajem Canina petvital catlax-gel, ali joj dosta teško pada to pojesti. Već sam ju pocela hraniti s Royal Canin Indoor Mature 27, tako da namjeravam nastaviti sa Royal Caninom, ali pošto ima u ponudi i ono što bi joj takođjer odgovaralo - Intense Hairball, Sterilised 37 i mozda čak i vd Senior Kidney&osteo, u nedoumici sam s izborom najadekvatnije hrane za nju pa mi treba pomoć te da li se smije hraniti sa svim tim nabrojenim, npr. jednu vrećicu Indoore mature 27 pa drugu vrećicu Sterilised 37 ili kako? Hvala, Teja


O: Kućne mačke se uređuju prosječno 3-4 sata na dan. Osim za raspoznavanje okusa, jezik služi mački i za uklanjanje mrtve dlake iz krzna. Međutim, često se dlake priljepe na jezik i budu progutane. Mačke obično povrate kuglice dlake (engl. hairballs), ali te kuglice dlake mogu otići i u crijevo, što zahtjeva sredstvo za izbacivanje dlake.

Kuglica dlake se inače ponaša kao strano tijelo kojeg se organizam pokušava riješiti, međutim postoje i pripravci koji se mogu dodavati u hranu radi učinkovitijeg izbacivanja dlake. Uglavnom su to sredstva u obliku paste i mačke ih rado same uzimaju. Takve paste sprječavaju i formiranje kuglica dlake tako što premazuju svaku dlaku čime se ubrza i olakša izbacivanje iz probavnog sustava.

U Pet centar trgovinama pronaći ćete širok izvor pasta: Malt soft pastu, Bezo pet pastu, Green power pastu, a osim pasta postoji i superpremium hrana koja pomaže izbacivanju dlake iz probavnog sustava: Hill's - Hairball control, Royal canin - Indoor, Intense hairball, Fit 32, IAMS - Adult Hairball, Brit Care - Long Hair, Pro Plan - Housecat.

Osim toga, za izbacivanje dlake dobra je i mačja trava koja potpomaže izbacivanju dlake kroz probavni trakt, budući da se dlake "zalijepe" za vlati trave i tako se lakše i u većoj količini eliminiraju iz probavnog trakta stolicom. I psi i mačke vrlo često "jedu" travu jer općenito ima dobar učinak na regulaciju probave, a po potrebi i na izazivanje refleksa povraćanja, koji je kod pasa i mačaka neophodan obrambeni mehanizam i kao takav vrlo lako podražljiv.

S obzirom da su navedene vrste hrane potpune i izbalansirane, nema potrebe da kombinirate različite vrste. Bolji učinak se postiže ukoliko se ljubimca hrani s jednom vrstom u količini koju proizvođač preporučuje. Royal Canin Indoor Mature hrana s kojom ste započeli prehranu Vaše mace je sasvim dobar izbor.

OZNAKE: