Povratak

Poteškoće s očima mačića (crvenilo, suzenje) - mogući uzroci i tretman / Tekućine za čišćenje očiju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačiću starom 3 tjedna dosta suze okice. Prvo mu su desno oko zatvorilo, suzilo mu je, ali je bilo žućkasto. Ispirem mu kamilicom (negdje sam čak čula da to nije dobro jer kamilica navodno pospješuje razmnožavanju bakterija), kapala sam mu i koloidnu vodu. Sada mu se oko ne zatvara, ali mu oba oka jako suze, onako prozirno, djeluju kao guste suze. Da li to znači da se okice polako oporavljaju ili se stanje pogoršava? Šaljem vam i slikicu u privitku. Unaprijed se zahvaljujem! Kristina


O: Kada su oči  izrazito crvene, bez sekreta ili uz malo sekreta ili "krmeljica", vjerojatno se radi o virusnom konjunktivitisu (upala očne spojnice unutar kapka konjunktive, koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju površinu kapka). Najčešće zahvaća oba oka.

Zrnce pijeska ili nečistoća koja je ušla ispod očnog kapka također mogu prouzročiti  crvenilo, suzenje, bol i sekreciju. Zahvaća, najčešće, samo jedno oko.

Začepljenje suznih kanalića javlja se u mladih jedinki. Iz oka se pojavljuje sekrecija i suzenje, ali nema crvenila. Zahvaća jedno ili oba oka.

Za virusni konjunktivits nema terapije, osim za ublažavanja simptoma. Može biti zarazan dokle god su oči crvene.

O bakterijskoj upali pisala sam ovdje.

Na osnovu slike teško mi je odrediti o kojem od navedenih oblika poremećaja se radi kod Vašeg ljubimca. Ako se radilo o žućkastom sekretu koji se sada izbistrio, to je u pravilu znak da se oko oporavlja.

Kamilica omekšava rožnicu oka i tako je čini podložnijom za mikroorganizme pa je povoljnije da oko ispirete sa sterilnom izotoničnom vodenom otopinom za čišćenje očiju i područja oko očiju Optiseptyl ili Ophto-lavas.

OPTISEPTYL je sterilna izotonična vodena otopina preporučljiva za čišćenje očiju i područja oko očiju. Ne iritira oči niti očne kapke. Zink sulfat ima lokalno adstringentno djelovanje, a acidi borici ima blago antiseptičko djelovanje u slučaju očne iritacije. Benzalkonium chloride  također se upotrebljava kao antiseptik. Indicirana je:
- za čišćenje očiju,očnih kapaka i područja oko očiju;
- za uklanjanje staničnih ostataka gnoja, prašine, krasta, stranih tijela i ostalog iritirajućeg materijala iz vjeđne vrećice i s corneae;
- za ispiranje očiju prije početka medicinskog tretmana u   slučajevima očne infekcije.

OPHTO-LAVAS je sterilna otopina prilagođena miljeu oka, koncipirana za čišćenje njegovih vanjskih dijelova. Svojim blagim djelovanjem (koža ga dobro podnosi) otapa kraste u području očnog kapka i očnog kuta ili ih ispiranjem odstranjuje. Na isti načn odstranjuju se viskozni, ljepljivi eksudati, gnoj, strano tijelo ili druge iritirajuće supstance, koje se nalaze u području konjuktivalne vrečice ili na rožnici. Preporučljivo je prije aplikacije lijeka u obliku masti ili kapljica u konjuktivalnu vrečicu ili na rožnicu, prethodno isprati te dijelove oka s otopinom Ophto-lavas i tako ih očistiti. Na taj način se čisto mehanički djeluje na smanjivanje broja mikroorganizama i eventualno prisutnih encima, a ophtalmici dospjevaju direktno na spojnicu i rožnicu, što osigurava djelovanje lijeka jer se on ne razrijedi eventualno prisutnim eksudatom pa direktno djeluje. Način primjene: raširiti očne kapke, te ispirati oko odozgo (dorzalno) s puno otopine Ophto-lavas s 10 cm udaljenosti pod laganim pritiskom dok sav strani materijal iz konjuktivalne vrećice ne bude ispran. Pritom se mora upotrijebiti puno tekućine.

Ako se stanje pogorša, dakle sekret količinski poveća i boja promjeni u žuto ili zelenkasto, svakako se obratite u ambulantu na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr