Povratak

Poteškoće s okom mačića / Mrena (katarakta) i konjunktivitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednog malog mačića kojemu se oko zatvorilo i upalilo. Moja mama kaže da je to mrena. Ja mu brišem oko kamilicom, ali ne pomaže. Molim vas pomozite mi. Ana-Maria

O: Mrena (karakta), očne leće je vrlo često oboljenje u mačaka, a može imati razne uzroke. Mrena može biti genetski uvjetovana ili može nastati kao posljedica inzulta koji mijenjaju metabolizam očne leće. Mrene možemo podijeliti na više načina, a ovdje ću ih podijeliti u tri osnovne grupe: urođene nenasljedne mrene, nasljedne mrene te sekundarne mrene.

Mrenu možemo definirati kao zamućenje očne leće, a neki procesi (koji izvana izgledaju slično, ali su zapravo locirani na kapsuli leće, dakle na njenoj površini), nisu prave mrene. Tako, laici nerijetko ustanove da njihov pas ili mačka imaju mrenu, a zapravo se radi o procesu na rožnici ili na kapsuli leće koji nemaju veze sa pravom mrenom te je i liječenje drugačije.

Osim navedene podjele, mrene dijelimo i ovisno o tome koji dio leže je zahvaćen, zatim po tome da li su progresivne ili ne progresivne, djelomične ili totalne. Urođene, nenasljedne mrene nastanu kao posljedica infekcije ili toksičnih inzulta na fetus za vrijeme graviditeta. Uz takvu mrenu, koju dijagnosticiramo već kod sasvim malih mačića, obično srećemo i druge defekte na očnim strukturama. Kod ovakvih slučajeva liječenje ne dolazi u obzir jer su oštećenja obično prevelika.

Nasljedne mrene dijelimo na one koje su vidljive odmah (već kod mačića starih mjesec dana) i na one koje se razvijaju tokom života. Većina nasljednih mrena je specifična za određene pasmine pa tako uzgajivači već točno znaju kakvu vrstu mrene mogu očekivati kod određene pasmine mačaka. Nasljedne mrene se uglavnom javljaju relativno kasno, u starosti od 3 do 7 godina, pa to predstavlja veliki problem jer su mačke u toj starosti već dale potomke, dakle prenijele su bolest u slijedeću generaciju. Nasljeđivanje mrene nije jednostavno, gen je recesivan, tako da ne znači da će svi potomci bolesne mačke imati mrenu, ali tim teže je oboljele isključiti iz uzgoja.

Sekundarne mrene su one koje su uzrokovane drugim faktorima. Tako se mrena javlja kod šećerne bolesti te kod trovanja nekim kemikalijama.

Mrena u određenoj fazi uglavnom postane totalna i bilateralna (na oba oka) što dovede do sljepoće oboljele životinje. Mrenu ne možemo izliječiti kapljicama, već se točno u određenoj fazi vrši operativni zahvat kojim se odstrani kompletna leća iz jednog oka, pa se mački vrati vid. Na žalost nisu sve mrene operativne, odnosno prije operacije moramo se uvjeriti da su druge strukture oka očuvane (mrežnica) kako zahvat ne bi bio uzaludan.

No, također, većina mačaka ima kroničnih problema s upalom spojnice očiju (konjunktivitis). Često ti problemi prođu pa se ponovno jave. Oči su tada obično zacrvenjene, otečene, vodenaste, okružene krasticama.

Uzroci konjunktivitisa su ponajprije infekcije, zatim urođeni defekti (prekratki, suženi ili nedostaju suznonosni kanali), građa lica (perzijske mačke) te ožiljak od prijašnje infekcije. No, smatra se kako je najčešći uzrok konjunktivitisa u mačaka infekcija sa herpesvirusom. U mačaka on je uzročnik koji se nalazi u gornjim dišnim putevima. Bolest se naziva rinotraheititis tako da je navedeni i jedna od komponenti cjepiva protiv mačjih zaraznih bolesti. Ako Vaš mačak nije cijepljen, svakako to učinite kada ozdravi, a najmanje tri tjedna nakon zadnjeg davanja antibiotika.

Treba spomenuti i ostale uzroke, poput bakterija, klamidija i gljivica, zatim alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema (otečenja). Većina životinja ima i popratni rinitis.

U pravilu bi bilo potrebito izbaciti kamilicu iz upotrebe jer je dokazano da je kamilica vrlo povoljan medij za razvoj bakterija. U tom slučaju je uputno koristiti fiziološku otopinu ili pak 2% bornu vodu prije korištenja bilo kakvih antibiotskih pripravaka.

Nažalost, na hrvatskom tržištu ne postoji registrirani lijek za liječenje lokalnih upala očiju u naših kućnih ljubimaca pa se stoga upotrebljavaju oni iz humane medicine.

No, s obzirom da e-mailom, na temelju opisanog, možemo dati samo odgovor koji je informativnog, a ne dijagnostičkog karaktera, savjet je svakako da odvedete Vašeg ljubimca kod kolege doktora veterinarske medicine kako bi pregledom oka ustvrdio o kakvom se problemu radi te postavio ispravnu dijagnozu i liječenje u pravom smjeru. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr