Povratak

Poteškoće s parenjem mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijskog mačka starog 10 mjeseci. Pokušavamo ga spariti s mačkom koja je kod nas već 3 noći. Jednom i drugom je to prvo parenje. On je strpljiv, a ona sikti kad se on približi. Nisam primjetila da je došlo do parenja jer ga ona stalno odbija. Da li im treba više vremena ili se više neće zajedno pariti? Što trebamo učiniti? Unaprijed hvala, Lidija

O: Kod mačaka je tjeranje periodično: u siječnju pa do travnja i drugi put od lipnja do rujna. Ženke koje žive u kući i provode mnogo vremena na umjetnom svijetlu, mogu se tjerati i tokom cijele godine. Svaki ciklus traje oko 15 dana.

Kod ženke koja se tjera vidljive su promjene ponašanja: više se maze nego inače, trljaju glavu i vrat o sve predmete na koje naiđu, valjaju se po podu i mijauču, a pokušavaju i izaći iz kuće.

Mužjak se ženki udvara i pri tome zavija, ali ga ona odbija. Mužjak strpljivo čeka i prati je i ona u jednom trenutku iznenada popusti. Ženka tada zauzme karakterističan stav, šćućuri se, miče stražnjim šapicama i pomiče rep na stranu i tako pokazuje mužjaku da je spremna na parenje. On je tada zubima hvata za zatiljak i počinje koitus. Ženka ispušta kratki glasni uzvik. Ovulacija je stimulirana koitusom. Mužjak se nakon koitusa odmiče, ali ostaje u blizini i promatra ženku. Za kratko vrijeme nastupa ponovni koitus.

Preporučuje se ženku odvesti k mužjaku i osigurati im mirnu prostoriju u kojoj nema mogućnosti da se zavlači i skriva. Ako su ženke jako nemirne i uplašene u novom prostoru, tada je potrebno obrnuto, tj. dovesti u njen prostor mužjaka. Kad ženka pokaže prve zankove tjeranja, "zajedničko druženje" može početi.

Da li je parenje prošlo uspješno, znat ćemo po tome da se neće mačka tjerati u sljedeća 2-3 tjedna nakon parenja, iako se može dogoditi da je to mački prirodni ciklus, da se ne tjera pa nakon, npr. 5 tjedana se počne ponovo tjerati. Debljanje, tj. rast trbuha i povećan apetit su znak da je mačka ostala gravidna, a sigurniju dijagnostiku graviditeta možete utvrditi ultrazvukom i rendgenom.

Kod Vaše mace ili nije nastupio period tjeranja ili je još u onoj fazi kad treba pričekati pa će ona iznenada popustiti ili se želi pariti u poznatom prostoru. Činjenica je i da mace same biraju "partnera" pa je moguće da Vaša ljubimica nije zadovoljna Vašim izborom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr