Povratak

Poteškoće s ušima kod mačaka / Advocate i Stronghold ampule - djelovanje i primjena

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Dobar dan. Imamo mačku vec 3,5 god.i njena 3 mačića koji imaju već 1,5 god. Preko dana su uglavnom oko kuće, dok noć i jutro provode spavajući u kući. Zadnjih nekoliko mjeseci sam primjetio da se jako češu po ušima (svi osim jedne) pa sam na vašim stranicama doznao da se po izgledu i svim simptomima radi o "šugarcima". Pročitao sam vaše odgovore, ali nisam našao odgovor kako se zovu kapi za uši i kako se nanose. Naš veterinar nam je preporučio kapi Garasone, ali su one za ljude i za upale uha što oni još nemaju. Preporučio nam je nekakve ampule, ali jedna košta 48 kn i rekao je da se treba nanositi nekoliko puta dnevno. S obzirom da imamo 3 mačke s istim problemom, morali bismo izdvojiti min. 300 kn dnevno, a nije mogao ni garantirati njihovo ozdravljenje nakon tretmana.
Hvala unaprijed. Goran

O: Više o ušnim šugarcima u mačaka pisao je kolega Dragan Vešović, dr. vet. med. u ranije objavljenom odgovoru Ušni šugarci.

Vezano uz preporučene ampule, vjerujem da je došlo do malog nesporazuma između Vas i Vašeg veterinara.

Naime, jedino je moguće da se radi o dvije ampule: Pfizer Stronghold i Bayer Advocate.

Djelatna tvar ampulice Stronghold je selamektin iz skupine avermektina koji remeti živčanu aktivnost, tj. paralizira i ubija brojne parazitske bezkralježnjake. Koristi se za suzbijanje buha, uši, alergijskog dermatitisa uzrokovanog buhama, adulta crijevnih nematoda, srčanog nematoda i ušnog šugarca. Znači, u mačaka djeluje protiv ušnog šugarca (Otodectes cynotis), a za to je ampulu dostatno aplicirati jedanput. U pojedinih mačaka je, za cjelovito suzbijanje šugarca, ponekad drugu dozu potrebno ponoviti za mjesec dana. Prije terapije ušne šuge preporučuje se očistiti zvukovode cerumenolitikom (npr. Otifree otopina). Ukoliko je nužno, valja odgovarajućim kapima za uho smanjiti eventualni svrbež ili paralelnu bakterijsku infekciju.

Druga ampula, Advocate spot-on za mačke sadržava dvije djelatne tvari - imidakloprid i moksidektin. Imidakloprid je ektoparaziticid iz skupine kloronikotinilnih spojeva a učinkovit je protiv pdraslih buha i njihovih larvalnih stadija inhibirajući kolinergičnu transmisiju što se očituje paralizom i uginućem insekata. Moksidektin je makrociklički lakton II. generacije iz skupine milbecina. Djeluje paraziticidno protiv brojnih ekto- i endoparazita uzrokujući flacidnu paralizu nametnika koji potom uginu ili budu izbačeni iz organizma. Stoga se općenito koristi ako je u ljubimaca prisutna mješovita invazija nametnicima (ektoparaziti i želučano-crijevni oblići) ili postoji velika vjerojatnost da do njih dođe (prevencija), odnosno u suzbijanju i profilaksi infestacije ljubimaca s buhama, suzbijanju ušnih šugaraca, sprječavanju invazije srčanim crvom, te kao dio preventivnog programa za suzbijanje alergijskog dermatitisa uzrokovanog ubodom buha. Način primjene je isti kao i kod Stronghold ampule.

No, upala uha u mačaka može biti posljedicom i infekcije mikroorganizmima, kao što su bakterije i gljivice, a naravno, upala uha može se razviti nakon invazije šugarcima ušnim parazitom, ali i prisustvom stranog tijela ili to može biti alergija. Terapija se, u pravilu, provodi nakon točno postavljene dijagnoze, odnosno nakon pregleda životinje. Liječenje upala uha ovisi o primarnom uzroku, a obično se radi o lokalnoj primjeni akaricidnih pripravaka, veoma često i u kombinaciji s antibiotikom. Stoga je, u ovisnosti individualno o slučaju moguće preporučiti određeni pripravak, odnosno lijek. Iz tog razloga, a s obzirom kako su naši odgovori informativne prirode, za vlasnika ljubimca nema osobitog značaja odabir lijeka i način primjene. Odabir terapije i način primjene objašnjava veterinar u ambulanti nakon načinjenog kliničkog pregleda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr