Povratak

Poteškoće s usnom šupljinom / Stomorgyl, Gingisan dentagel, Stomadhex i Oral Care hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka starog godinu dana. Prije tri mjeseca sam ga vodila veterinaru jer su ga boljeli zubi, pojavilo se crvenilo na desnima, te je imao loš zadah. Ispalo je da ima blagu paradentozu. Veterinar mu je dao injekciju te terapiju Stomorgyl tabletama (10 dana smo mu dvije tablete dnevno davali - mačak je težak 4 kg). Također mi je rekao da mu čajem od kadulje masiram desni. Što sam i napravila. Nakon toga mu je postalo bolje. Crvenilo na desnima se maknulo, zubi ga nisu boljeli, niti je imao zadah. Ali, u zadnjih tjedan dana mu se bol u zubima polako vratila. Ponovno sam mu počela kaduljom masirati desni, ali sve manje mi daje da mu priđem zubima. Moje je pitanje, pošto trenutno nemam novca za novi pregled kod veterinara, imate li kakve prijedloge kako da mu ublažim bol? Da ponovno kupim Stomorgyl tablete? Posebnu hranu možda? Unaprijed hvala na odgovoru! S poštovanjem, Valerija

O: Indikacije za davanje Stomorgyl tableta su infekcije uzrokovane aerobnim i anaerobnim bakterijama osjetljivim prema kombinaciji spiramicin-metronidazol, a posebno usne šupljine: stomatitis, gingivitis,

periodontitis, halitosis (neugodan zadah iz usta), pyorrhea-gnojna upala zubnog periosta s progresivnom nekrozom alveola i gubitkom zuba, dentalni apscesi, sinusitis, infekcije obrazne stijenke nakon ozljede, upala ždrijela, tonzila itd.

Indikacije za davanje Stomorgyl tableta su infekcije uzrokovane aerobnim i anaerobnim bakterijama osjetljivim prema kombinaciji spiramicin-metronidazol, a posebno usne šupljine: stomatitis, gingivitis, periodontitis, halitosis (neugodan zadah iz usta), pyorrhea-gnojna upala zubnog periosta s progresivnom nekrozom alveola i gubitkom zuba, dentalni apscesi, sinusitis, infekcije obrazne stijenke nakon ozljede, upala ždrijela, tonzila itd. Stomorgyl tablete dolaze u tri pakiranja, ovisno o težini psa ili mačke, pa tako imamo Stomorgyl 2-gdje se daje 1 tableta dnevno na 2 kg tjelesne mase, Stomorgyl 10-gdje se daje 1 tableta dnevno na 10 kg tjelesne mase i Stomorgyl 20 - gdje se daje 1 tableta dnevno na 20 kg tjelesne mase. Način izdavanja ovog lijeka je na veterinarski recept, što znači da morate s macom na pregled u veterinarsku ambulantu gdje će veterinar nakon pregleda propisati adekvatan lijek.

Posebno za upalu desni (gingivitis) koristi se Gingisan dentagel koji sadrži klorheksidin - dezinfekcijsko sredstvo koje ima antibakterijsko, antivirusno i antimikotično djelovanje. Kod redovite primjene Gingisana smanjuje se stvaranje zubnog kamenca. Gingisan se nanosi 1-3 puta dnevno na zubno meso i usnice, a potrebno ga je umasirati prstom inajmanje 2 sata prije hranjenja. Također, kod gingivitisa, koristi se i Orozyme gel, koji se nanosi na desni.

Za higijenu usne šupljine u pasa i mačaka se koriste i Stomadhex bioadhezivne bukalne pastile iz kojih se postepeno oslobađa klorhexidin i nikotinamid (vitamin PP) koji se primjenjuje tijekom upalnog procesa u usnoj šupljini. Pastila se postavlja na unutrašnju stranu obraza gornje čeljusti u nivou drugog pretkutnjaka (premolaris). Preporučuje se primjena Stomadhexa tijekom 10 dana.

Osim gore navedenoga, u našim dućanima možete nabaviti i Hill'sovu hranu Feline Oral Care Adult koja ima poseban raspored vlakana i veće granule i na taj način omogućuje da zub uđe u svaki komadić hrane. Poseban raspored vlakana čisti zubne površine te vlakna skidaju nakupine plaka, pigmenta i kamenca sa zubne površine, a ta hrana  također pomaže kod neugodnog zadaha iz usta. Oral Care hranu za mačke nudi i Royal Canin.

Preporuka je da ipak mačka odvedete veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr