Povratak

Povećan trbuh i otežano disanje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačak, star oko godinu i pol, se u posljednje vrijeme jako udebljao - trbuh mu se u par dana povećao i na opip je mekan i također često teško diše. Davala sam mu tabletu Pratel jer sam posumljala da ima gliste od kojih ga nisam dugo «čistila», ali nakon toga nije bilo nikakve promjene. Molim Vas za bilo kakav savjet jer si veterinarski pregled sad ne možemo priuštiti! Puno hvala, Mirela

O: Obujam trbuha povećan je u slučaju kada se pojedini dijelovi probavnih organa prenatrpaju hranom, zbog preobilne tvorbe plinova u crijevima ili zastoja hrane u probavnom sustavu.

Pritom je trbuh povećan u cijelosti, manje ili više u jednakomjerno, ili samo u pojedinim područjima.

Kada je povećan obujam samo u donjem dijelu trbuha, dok su slabinske jame udubljene, znak je najvjerojatnije da se u trbuhu nakupilo tekućine zbog ascitesa.

Ascites je izlazak tekućine u abdominalnu šupljinu. Javlja se kod gubitka proteina prilikom bubrežnih i želučano crijevnih oboljenja, upalne ili infekcije potrbušnice, disbalansa elektrolita i ciroze jetre. Klinički znakovi su povremena slabost, popunjenost abdomena, neugoda prilikom pipanja trbuha, otežano disanje zbog napetosti u trbuhu, gubitak apetita, povraćanje, stenjanje kada liježe. Diferencijalno dijagnostički treba isključiti povećanja organa npr. jetre, slezene i bubrega, novotvorevine u trbuhu, povećanje mokraćnog mjehura, nakupljanje masnog tkiva zbog pretilosti i proširenje želuca.

Rentgenskom snimkom grudnog koša i abdomena možemo pomoći pri postavljanju dijagnoze. Liječenje se vrši nakon determinacije uzroka koji je do ascitesa doveo.

O ascitesu i povečanju obujma trbuha pisala je opširno kolegica dr. Zdravka Rumiha ovdje.

Na žalost, bez detaljne anamneze i kompletnog kliničkog pregleda nije moguće postaviti dijagnozu i konkretnije pomoći Vašoj maci. Stoga se nadam da ćete ipak što prije posjetiti veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr