silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imamo mačka starog 18 godina kojeg hranimo superpremium dehidriranom hranom (uvijek u zdjelici), superpremium mokrom hranom (2x dnevno) te mesom i ribom. Čitam da nije preporučljivo kombinirati dehidriranu hranu sa svježom ili se držati razmaka od min. 8 sati pa me interesira je li mački u ovom slučaju preporučjivije davati obrok od prethodno skuhanog mesa/ribe umjesto svježeg? Inače, meso/ribu uvijek prethodno smrznem.

Zahvaljujem, Nikolina


O: Veoma je važno da Vaša mačka ima uravnoteženu ishranu kako bi ostala zdrava i aktivna. Svakodnevne prehrambene potrebe Vaše mačke uključuju vitamine, minerale i hranljive tvari. Upravo kao i njihovim vlasnicima, i mačkama je potrebna dobro uravnotežena ishrana kako bi ostale u najboljoj formi.

Hranjive tvari su  bjelančevine (proteini), masti, vitamini i minerali u potrebnim  postocima i omjerima.

U divljini mačke pojedu svoj plijen – ne samo meso, već i kosti, unutrašnje organe, sadržaj crijeva, kožu i dlaku plijena. Tako u organizam unose vitamine, minerale i vlakna kojih inače nema u prehrani koja se sastoji samo od mesa. Domaće mačke, kao i sve druge životinje, jedu u prvom redu kako bi zadovoljile svoju potrebu za energijom, a ne zbog vlakana ili drugih prehrambenih potreba.

Hrana koju dajete mački mora sadržavati sve hranjive tvari u pravim količinama i u ravnoteži, koja se temelji na energetskoj vrijednosti obroka i ostalim potrebama Vaše mačke. Vaša mačka energiju dobije iz hrane bogate bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima. Mački trebaju bjelančevine životinjskog podrijetla i ne može se prilagoditi prehrani u kojoj prevladavaju ugljikohidrati. Životinjske masti su bitne za mačke, ne samo zbog energije, nego i zbog toga što predstavljaju vrijedan izvor masnih kiselina i vitamina koji se rastapaju u mastima (A, D3, E).

Koliko će Vaša mačka jesti ovisi o njenoj veličini, starosti, aktivnosti i općem stanju. Ako je mački hrana stalno dostupna, ona će jesti malo i često u toku dana, ali se može  lako prilagoditi i redovitim obrocima. Mnogim mačkama daju se dva obroka na dan. Posuda sa svježom vodom maci mora biti uvijek dostupna, naročito ako je hranjena isključivo dehidriranom  hranom.

Poznato je da su mačke izbirljive po pitanju hrane i često mogu biti i previše zahtjevne. Mačke imaju puno manje okusnih bradavica u ustima nego ljudi pa ne mogu razlučiti koju vrstu mesa jedu po okusu, ali se zato puno više koriste njuhom.

Vrlo često se mačke naviknu na određen oblik dehidrirane hrane pa teško prihvate drugu hranu zbog različitog oblika.

Mačke ne vole hladnu hranu, iz frižidera. Ako konzerve hrane čuvate u frižideru, ostavite ih da se ugriju na sobnoj temperaturi.

Na tržištu se može naći mnogo različitih hrana za mačke, a glavna podjela je na suhu (dehidriranu) i mokru (konzerviranu). U pravilu, dehidrirana hrana sadrži puno više bjelančevina nego mokra, a isto tako više nego svježe meso.

Pošto znamo da u mesu (mišićima životinjskog podrijetla) ima i do 90% vode, ostaje relativno malo suhe tvari koja je nutritivno  iskoristiva.

Superpremium hranu karakterizira uravnoteženost svih njenih sastojaka. Takve hrane su napravljene uz veliku pažnju i nakon višegodišnjeg  istraživanja potreba mačaka i njihovih najčešćih problema. Stoga postoji i toliko različitih vrsta hrane, ovisno o tome radi li se o mladim ili starim mačkama, kućnim ili vanjskim, onima koje imaju problema sa zubima ili izbacivanjem dlake ili mokraćnim kamencima ili sve zajedno.

Dehidrirana hrana se može davati i u kombinaciji s mokrom jer tako mačka dobije raznolikije obroke, ali činjenica je da je s dehidriranom hranom unijela mnogo više hranjivih tvari.

Što se tiče svježeg mesa ili ribe, mačkama se može davati jer su one izrazitiji mesojedi, nego npr. psi. Iako meso i ribu smrzavate, jedina sigurna zaštita od  moguće patogenih bakterija koje se mogu pronaći u mesu je kuhanje do vrenja. Mačkama se ne preporuča davati svježu slatkovodnu ribu s iznutricama zbog propadanja vitamina B1.

Pošto Vaš mačak ima 18 godina i zdrav je, očito je da ste ga dosad hranili kvalitetnom i uravnoteženom hranom.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: