Povratak

Prehrana mačke smjesom sirovog mesa i vitaminsko-mineralni pripravci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Hranim macu sirovim mesom i usitnjenim kostima (piletina) i to nam se najviše sviđa i lijepi smo. Neki  ljudi  dodaju u  smjesu mesa i kostiju vitamine. Ja ne znam točne količine vitamina E i B complexa koje bi bile potrebne na 2 kg smjese. Vitamine A i D dobije iz ribljeg ulja, jetre i žutanjaka, koje također dodajem u smjesu. Dakle, mislim na kapsule vitamina E i tablete B kompleksa iz ljudske apoteke. Hvala puno, Buba

O: Vrlo je teško napraviti točno izbalansirani obrok od sirovog mesa za kućne ljubimce.

Od sirovog mesa za ishranu pasa i mačaka smije se koristiti pileće, pureće, janjeće i goveđe meso, dok meso kunića, divljači i svinjsko meso mora biti prokuhano.

Također, ako se koristi sirovo meso, treba ga termički obraditi, odnosno držati ga barem tjedan dana u zamrzivaču (termička obrada nije samo kuhanje na temperaturi od 50 stupnjeva C, već i smrzavanje mesa na -18 stupnjeva C) prije konzumiranja od strane ljubimca. Sirovo meso se mora oprati prije smrzavanja ili davanja kao obroka.

Ljubimci koji pate od kroničnih bolesti ne smiju konzumirati sirovo meso, već samo prokuhano, da ne bi pogoršali zdravstvenu sliku.

U ishrani mačaka obavezno je dodavati beta aminokiselinu taurin na čiji manjak su mačke vrlo osjetljive (sljepilo, bolesti srčanog mišića).

Kapsule vitamina E i B namijenjene za ljude ne preporuča se koristiti za kućne ljubimce zbog drugačijih omjera i dnevnih potreba. Neki vitamini mogu imati toksičan učinak ako se daju u prevelikim dozama.

Za mačke vrijede sljedeći normativi (UI/kg tjelesne težine/na dan): vitamin A 75 UI, vitamin D 8 UI, vitamin E 0,5 UI, vitamin B1 200 mikrograma, vitamin B2 16 mikrograma, biotin 2,8 mikrograma, vitamin B12 0,8 mikrograma.

Savjetujem Vam da koristite gotove pripravke vitaminsko-mineralnih dodataka za mačke koji su točno izbalansirani uz preporučenu dnevnu dozu, kao što su VMP pasta za mačke, Calo-Pet pasta, Vitamin gel s taurinom, Energy gel. Sve navedene možete pronaći u Pet centru, a veterinari će Vam rado pomoći pri odabiru dodatnim informacijama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr