tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam micu ljubimicu (sijamkicu) staru više od 16 god. Kastrirana je prije 8 godina, ima na vratu jednu kvržicu dugu niz godina, koja miruje, ali joj je sada pokraj toga počela se raditi krastica koja povremeno krvari. Na dojkama ima još 8 kvržica, veterinar mi je rekao da je to karcinom i da tu nema puno pomoći. Prije godinu dana sam morala dati uspavati njenu kćerku, koja je bila stara tada 14 godina, radi istih problema. Ona mi je najbolja prijateljica i voljala bih joj još ovaj preostali dio života pružiti što više. Za sada još nema bolova, ali slabo jede, često ima problema sa opstipacijom, a i dlaka joj je nekako loše kvalitete, a i jako joj cijelo vrijeme puzne. Pitanje: da li postoje neki vitamini ili nešto što bi joj malo popravilo kvalitetu života, dlaku i što bih joj mogla dati kod opstipacije – zatvora? Unaprijed hvala, Kaja


O: O tumoru mlječne žlijezde u mačaka pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Za poticanje apetita Vaše ljubimice preporučam Vam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju, kojih je dovoljno i mala količina da podignu životinju.

To su Convalescence Purina, High calorie Eukanuba, Recovery Royal Canin i a/d Hill`s. Vetoquinol ima pastu Calo-pet, a Pfizer VMP pastu, koje sadrže i vitamine i minerale i proteine.

Za istu svrhu, a ujedno i podizanje imuniteta preporučam Imunoboost pastu koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzoapsorbirajuće, trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, bekterije mliječne kiseline (za crijevnu floru), vitamine A, D, E, B-kompleksa, C, željezo te kolostrum (protutijela za podizanje imuniteta); pripravak se daje dvokratno te dalje po potrebi. Isti program ima i Forti boost dodatak prehrani u obliku gela opskrbljuje organizam potrebnom energijom, vitaminima, esencijalnim aminokiselinama, elementima u tragovima i stimulira apetit, pripravak se daje jednokratno.

Canina Petvital gel sa taurinom je specijalno za mačji ukus pripremljen gel s vitaminima i taurinom i preporučuje se za sjajnu dlaku, zdravu crijevnu mikrofloru, dobar vid i postizanje i održavanje vitalnosti.

Canina Canivita tonik djelotvorno uklanja umor, bezvoljnost, dekoncentraciju. Vitamini ulaze direktno u krvotok, resorpcijom preko sluznice uz zaobilaženje jetre.

Vitaminske paste također podižu vitalnost, poboljšavaju apetit i omogućuju sjaj dlake.(Gimpet, Beaphar i Dr. Clauder´s vitaminske paste i Dr. Clauder` s pasta sa sirom koja sadrži prebiotska vlakna za probavu). Sve navedene paste će djelovati i na zdravlje i ljepotu dlake.

Mački možete ponuditi i zamjensko mlijeko za mačiće, koje osim njih mogu piti i rekonvalescenti i starije životinje jer je lakoprobavljivo.

Jedan od uzroka začepa mogu biti i dlake koje mačke poližu sa sebe kada se uređuju. U probavnom sustavu se napravi kuglica dlake i ona može uzrokovati začep. Tada se savjetuje mački svaki dan davati malt pastu za lakše izbacivanje dlaka iz organizma (Vetoquinol Bezo-pet pasta, Gimpet, Dr. Clauder`s, Beaphar i Orme Naturali malte paste).

Royal Canin ima u ponudi hranu bogatu lako topivim vlaknima koja je indicirana u slučaju začepa - Fibre response, a Hill` s ima w/d hranu koja se, kao i Eukanubin Intestinal, pokazao kao dobar izbor za mačke koje imaju poteškoća sa vršenjem nužde.

Pozivam Vas da nas posjetite u našim trgovinama i slobodno nas pitajte sve što Vas zanima jer izbor prikladnih i korisnih proizvoda je ustinu velik.

Redovito Vašu ljubimicu čistite od unutarnjih parazita, češljajte je i pazite na higijenu dlake oko usta i anusa. Želim Vam da još dugo uživate u Vašoj ljubimici.

OZNAKE: