Povratak

Pretjerano lizanje mačke i alopecija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru 10 godina inače vrlo dobrog zdravlja, osim prijeloma zdjelice prije 2 mjeseca, što je zaraslo dobro i nema nikakvih posljedica. No, od prije nekoliko dana na uočila sam da jače liže jedan dio na stražnjoj šapici. Ta šapa bila joj je obrijana i na tom mjestu bio je flaster protiv bolova, ali to je bilo prije 2 mjeseca i dlaka je skoro potpuno duljinom sustigla ostalu. Pretpostavila sam da ju je nešto ugrizlo (buhe nema, kućna je mačka) i da ju svrbi, ali lizanje se nastavilo tako da je sada olizala dio od cca 3 cm skroz do kože. Ne vidim nikakav ugriz ni ozljedu, samo je koža malo crvenija, pretpostavljam od iritacije lizanjem. Noga je ne boli, normalno hoda, čak i trči i na nju se oslanja. Voljela bih da mi date savjet jer s njom veterinaru idem samo u krajnjoj nuždi pošto je vrlo prestrašena i takvim situacijama i ako nije baš prijeko potrebno ne bih je izlagala tom stresu. Postoji li neka krema ili nešto što bi je odvratilo od konstantnog lizanja tog jednog mjesta i što bi to uopće moglo biti? Možda je doista bio ubod komarca (jer dlaka joj je na tom  mjestu i bila nešto kraća kako sam spomenula) ili nešto slično, pa sada samo i dalje liže iritirano mjesto?

Unaprijed hvala, Marija

O: Alopecija je gubitak dlake na koži i može obuhvatiti manje i veće područje. Problem može biti  dermatološke prirode ili odraz neke unutrašnje bolesti, kao što je  endokrinološki poremećaj.

Svakako treba isključiti  ektoparazite (buha, grinja odnosno šugarac) koji su najčešći uzrok, ali se pritom javlja i  svrbež . Kao mogući uzrok treba isključiti dermatofite, odnosno gljivična oboljenja. Testiranje na šugarce i na dermatofite treba obaviti veterinar u ambulanti.

Također, treba eliminirati kronične unutrašnje bolesti, metaboličke probleme i endokrini  poremećaji. Potreban je labaratorijski  pregled krvi (krvna slika, kompletni biokemijski profil, kao i ispitivanje funkcije štitnjače).

Kod mačaka se javlja takozvana psihogena alopecija, koja je obično posljedica prekomernog timarenja (lizanja) određenog dijela tijela. Mačke ovo čine kada su nervozne ili pod stresom. Vlasnici to ponekad  ne primjete jer se mačke skrivaju dok se ližu. Poremećaj se dešava češće u mačaka koje žive u zatvorenom, u stanu ili kući. Kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. pisala je detaljnije o ovoj temi u svom odgovoru Mačka pretjerano čisti dlaku - mačja psihogena alopecija (neurodermatitis).

U Pet centru je dostupan Apexan sprej s okusom gorke jabuke, koji se koristi kao odbijajući i djelotvoran je kod sprječavanja pretjeranog lizanja na koži, dlaci, trganja zavoja i lizanja rana i sl.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr