Povratak

Prijelom kosti i imobilizacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Svojeg mačka (1 godina i 3 mjeseca) odvela sam veterinaru nakon što je oko mjesec dana šepao. Utvrđeno je da ima prijelom kosti u području koljena i stavljen mu je gips. Nije mi točno rečeno što je slomljeno i je li došlo do iščašenja. Sad već 5 dana ima gips i to mu predstavlja problem jer je naviknut većinu vremena provoditi izvan kuće. Čitavo vrijeme grize gips ne bi li ga skinuo. Već mu je dobar dio šapice vani i oslanja se na njega pri hodu. Da li mu cijela šapica mora obavezno biti zamotana? Danas reži i mijauče pri svakom pokretu jer ga boli. Da li treba imati gips više od 4 tjedna? Od prijatelja sam čula da je on svojoj maci kad je imala prijelom stavljao elastični zavoj samo kad je izlazila iz kuće?

Da li je moguće gips zamijeniti nekakvim zavojem? Trebam li ponovo posjetiti veterinara?
Hvala, Maša

O: Prijelom kosti može biti djelomičan ili potpun. Djelomičan prijelom naziva se fisurom a pojavljuje se pretežno na kostima nogu. Simptomi ovise o položaju i veličini fisure. Zbog toga su smetnje u funkciji ponekad jedva uočljive. Odmah poslije nastanka fisure bol uzrokuje šepanje a lokalno je uočljiva oteklina. U slučajevima fisura se kod malih životinja preporuča mirovanje i imobilizacija udlagama u periodu od 3 tjedna.

Fraktura predstavlja potpuni prekid kontinuiteta kosti. Prema obliku može biti podužni, poprečni, kosi ili spiralni. Ponekad se kost slomi na više mjesta te se radi o zdrobljenom prijelomu. Ako je sačuvan kontinuitet kože, riječ je o zatvorenom prijelomu, za razliku od otvorenih ili kompliciranih prijeloma kod kojih je uvijek prisutna infekcija. Pri frakturama su jako izražene funkcionalne smetnje ovisne o lokalizaciji i vrsti prijeloma. U području prijeloma nastaje izdašna oteklina (prijelomni hematom), jaka bolnost, a uočljiva je i abnormalna pokretljivost.

Sigurna dijagnoza u oba slučaja postavlja se RTG pretragom.

Osnovna načela liječenja prijeloma jesu anatomska repozicija (postavljanje odlomljenog dijela u poziciju prije loma) te potpuna imobilizacija ulomaka. To se postiže tzv. konzervativnim liječenjem (fiksacijski povoj) ili operativnim spajanjem prelomljene kosti. Cilj je omogućiti optimalno stvaranje koštane mase koja će zatvoriti defekt i omogućiti dotadašnju funkciju. Fiksacija omogućava mišićnu relaksaciju, prijenos sile opterećenja mimo prelomljene kosti te onemogućava pomicanje ulomaka. U malih životinja gotovo svi prijelomi dobro zarastaju (osim kralježnice), a sam proces cijeljenja traje 3 - 4 tjedna.

Ukoliko dijelovi kosti ekstremiteta i nisu fiksirani, kost će - naravno početi sa zaraštavanjem, ali ishod nije uvijek povoljan. To znači da je moguće da kosti zarastu pod različitim nepovoljnim kutevima, da se u slučaju problema vezanih uz lomove u predjelu zglobova (uz iščašenja) formiraju tzv. lažni zglobovi i dr. Sve to organizam donekle može kompenzirati, ali ako su promjene nastale na funkcionalno važnijim pozicijama nastat će trajne smetnje u kretanju.

Sa sigurnošću Vam ne mogu reći što se zbiva s Vašim mačkom. No, kako je prošlo mjesec dana od ozljede već su počele određene reakcije organizma i procesi zaraštavanja. Ako noga nije bila fiksirana u pravilnom položaju obično je potrebna čvršća udlaga kojom bi se omogućilo pravilnije zaraštavanje te normalno opterećenje ektremiteta. Svakako po simptomima koje ste naveli, Vaš mačak zahtjeva urgentan posjet veterinaru, koji će na temelju kompletne kliničke pretrage i drugih dijagnostičkih zahvata (npr. RTG-pretraga), ocijeniti da li trenutno stanje zahtjeva čvršću udlagu od elastičnog zavoja te u kojoj mjeri mora biti noga obuhvaćena.

Mačka možete spriječiti u lizanju i grickanju udlage stavljanjem zaštitnog ovratnika kojeg možete pronaći u ljekarnama Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr