Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Od juče je naša maca stara 5 meseci počela da povraća, od tada nije išla na veliku nuždu, samo je piškila. Nije tražila da jede, bila je mirnija, ali koliko-toliko aktivna. Juče joj nismo davali da jede ništa osim prokuvanog mlijeka (malo je pila). Juče je povratila osim zelenkaste i žute tečnosti i jednu nesvarenu muvu. Danas je dobila malo granula koje je povratila poslije nekih pola sata. Odveli smo je veterinaru koji je otkrio da joj se konac zaglavio oko jezika, veterinar nije uspio da izvuče čitav konac pokidao se. Rekao nam je da je drugi dio vjerovatno već u crijevima ili želucu i da bi to trebala da svari. U toku intervencije data joj je injekcija za uspavljivanje. Doveli smo je kući, od toga je prošlo nekih četiri sata, primijetili

smo da je anestezija popustila što se pokreta tiče, normalno hoda, malo se čak i zaigra. Ali ubrzo poslije toga legne i miruje, poprilično nezainteresovana za svijet oko sebe. Da napomenem da joj je veterinar dao i injekciju koja bi trebalo da smanji želudačnu kiselinu jer joj je želudac nadražen od povraćanja. Prije nekih pola sata je ponovo povratila, ovaj put malo bijele pjene. Od tada uglavnom leži. Da li su ovo pokazatelji da nešto ozbiljnije nije u redu ili je sve samo posljedica iznemoglosti, gladi i injekcije za uspavljivanje? Veterinar nam je rekao da joj tek kasnije večeras damo da jede (skuvanu piletinu), od vremena intervencije do jela će dakle proći nekih sedam sati okvirno.
Unaprijed hvala na odgovoru, Sanja

O: Mačići su osobito znatiželjni i vole igru te se slučajevi pristunog stranog tijela u probavnom sustavu najčešće uočavaju u dobi od oko 6 mjeseci.

Progutano strano tijelo mačićima može znatno narušiti zdravstveni status. Progutani strani predmeti mogu najprije zaostati u želucu ili crijevima te uzrokovati obstrukcije dok kod linearnih predmeta (kao što je to konac ili bilo kakv tip uzice, vezice ili sl.) problem nastaje već unutar same usne šupljine omotavanjem oko jezika. Iako neki manji strani predmeti mogu nesmetano propasirati probavni sustav bez da uzrokuju zdravstvene probleme, veći predmeti, a naročito uzice, rezultiraju u ozbiljnim gastrointestinalnim komplikacijama.

U mačaka koje progutaju strano tijelo najprije se uočavaju znakovi od strane probavnog sustava: odbijanje hrane, povraćanje, prekomjerno slinjenje te abnormalnosti stolice te u tim slučajevima treba hitno potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti. Ponekad se, kad je to slučaj sa koncem ili uzicom uočava kako viri ili strši iz rektuma ali je u tom slučaju najvažnije ne pokušavati povući uzicu van već macu odvesti u veterinarsku ambulantu na intervenciju.

Nakon načinjenog općeg kliničkog pregleda i postavljanja sumnje na strano tijelo u probavnom sustavu, poželjno je načiniti RTG- snimku abdomena ili RTG- pretragu kontrastnim sredstvom. Prema nalazu procjenjuje se najučinkovitija terapija. Najčešće se pristupa kirurškom odstranjenju pa se nerijetko provodi i pretraga kompletne krvne slike i biokemije krvi, a u svrhu procjene općeg zdravstvenog stanja. Pri tome je od izuzetne važnosti i nadoknada elektrolita i tekućine intravenoznom infuzijom neposredno prije samog zahvata.

Što se oporavka tiče, najkompliciraniji su zahvati uslijed progutane uzice jer je ponekad potrebno načiniti nekoliko rezova duž abdominalne stijenke kako bi se uklonilo u potpunosti. Izuzetno je bitno tijekom prva dva do tri dana nakon operacije mačku hraniti tekućom hranom za brži oporavak. Najbolji su odabir medicinske hrane u oporavku koje su lakoprobavljive, obogaćene energetskim sastavom i sastavom vitamina i minerala u svrhu jačanja opće otpornosti i apetita a prilagođene su i razrjeđivanju vodom pa se mogu davati direktno na usta brizgalicom.

Općenito o općoj narkozi i oporavku sam pisala ovdje.

Iako se anestezija daje u točno određenim dozama prema tjelesnoj težini, treba vremena da se anestetik u potpunosti izluči iz organizma. Poteškoće koje ste opisali kod svog ljubimca, najvjerojatnije su posljedicom anestezije s obzirom kako je u gotovo svim slučajevima potrebno od 24-48 sati da se anestetik u potpunosti izluči iz organizma. Tek nakon minimalno 24 sata, ljubimac polako počinje pokazivati znakove zainteresiranosti za okolinu i ima apetit. No, nevoljkost te eventualni proljev i povraćanje i nakon tog vremena ne predstavljaju normalno stanje pa je o tome svakako potrebno obavijestiti veterinara i odvesti mačića u ambulantu.

OZNAKE: