Povratak

Proljev i povraćanje mačića / Panleukopenija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije mjesec dana sam našla jednog mačića, imenom Rico. Mačić je jako zaigran, voli penjanje i skakanje. Prije 3 dana sam vidjela da mu se stanje pogoršava, ima proljev i povraća žutu sluz, bilje i slinu. Mačić nije cijepljen. Po danu pije pa spava. Bojim se da ugine. Jučer sam našla mrtvog štakora. Je li postoji mogućnost da je on njega možda pojeo? Mačić ne kiše, danas mi se čini malo bolje zato što više ne povraća. Čitala sam po internetu da postoji neka mogućnost da se radi o panleucopenia. Mačka nema krvavi proljev. Hoće li se on oporaviti ako pije, pomalo jede i jede bilje? I zašto je on uopće povratio bilje? Jako volim tog mačića i ne želim da ugine. Hvala, Lucija

O: Mačka proguta čak dvije trećine otpale dlake dok se uređuje. Nakupine dlake u probavnom sustavu poput stranih tijela ometaju probavu te mogu uzrokovati povraćanje i zatvor. Stoga je važno da kućne mačke svakodnevno dobivaju neka od sredstava koje spriječavaju i formiranje kuglica dlake.

Mačke ponekad žvaču travu, lišće ili kućne biljke kako bi uklonile bolove u trbuhu. Vlaknata struktura trave pomaže i evakuaciji manjih nakupina kroz crijeva, tako da se dlaka izbacuje izmetom.

U prodaji su dostupne raznovrsne paste, mačja trava i hrana koja pomaže izbacivanju dlake i spriječava nakupljanje dlake u želucu(hrane Hairball - Hill's ili Royal Canin).

Najznačajniji simptom panleukopenije je povraćanje tekućine ili sluzi obojene žuči, što dovodi do prljanja usana i brade, a dah često ima fetidan zadah. Životinja je izrazito snuždena i brzo se razvija dehidracija, uz upale oči. Mačka zauzima veoma često tipičan zguren položaj, pokazuje da je žedna, ali nije kadra piti. Proljev, ako se javi, u pravilu  je najprije vodenast i prelazi u krvav. Temperatura se kreće oko 40-41°C, a temperaturni skok ubrzo prelazi u subnormalnu temperaturu i uginuće. Urin je oskudan, intenzivne boje i veoma prodornog zadaha. Zabilježen je i razvoj stomatitisa, kao i erozije epitela na vršku jezika, što ukazuje na sekundarne bakterijske i virusne infekcije. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i tipičnih nalaza krvi. Za ovu bolest je tipičan pad broja leukocita koji se javlja još u stadiju inkubacije. Groznica i leukopenija (pad broja leukocita) omogućuju da se isključe otrovanja.

Uzroci probavnih poremećaja mogu biti trovanja, bakterijske ili virusne infekcije (parvoviroza, FeLV, FIV, koronavirus, uzročnici iz roda campylobacter...), nametnici, alergije ili preosjetljivosti na hranu, lijekovi, hipertireoza, bolesti gušterače...

Kod mačaka su česte invazije crijevnim parazitima, koji mogu biti uzrokom povremene mekane stolice ili proljeva, loše kondicije unatoč kvalitetnoj prehrani, krzna bez sjaja ili slabije aktivnosti. Vrlo je važno imati na umu kako su neki od crijevnih parazita prenosivi i na ljude (zoonoze).

Kako mi niste naveli da li ste mačića čistili od crijevnih parazita, savjetujem Vam da to obavite te da uvedete dijetnu prehranu (primjerice Hill's i/d ili Intestinal od Eukanube ili Royal Canina), koja sadrži topiva vlakna koja pomažu kod sprečavanja proljeva i povraćanja, visoko su probavljiva i sa smanjenim udjelom masti.

Proljev i povraćanje dovodi do dehidracije organizma, do oštećenja sluznice probavnog sustava, smanjene resorpcije i u konačnici može završiti kobno pa je preporučljivo potražiti pomoć veterinara kako bi se utvrdio uzrok i poduzela potrebna terapija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr