Povratak

Proljev kod mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, našeg mačka u zadnje vrijeme muči proljev. Davali smo mu prašak Inorgan, ali proljev se ponovno vraća u prilike u intervalima svaka dva tjedna. Anus mu bude jako crven te se također vidi mala količina nekakve bijele mase, poput nekakve kreme. Uz to, već neko vrijeme mu se pojavio treći očni kapak te je smanjio svoju aktivnost, najčešće drijema u kući, a kraće izbiva van kuće više u noćnim satima. Molim Vaše mišljenje o čemu se radi te preporuku terapije.
Inače, mačak  jede suhu hranu Royal Canin za osjetljivu probavu i hranu u vrećicama iz DM-a. Hvala,
Snježana

O: Proljev u mačaka je najčešće izazvan pogrešnom prehranom ili crijevnim parazitima. Također, proljev mogu izazvati i zarazne bolesti uzrokovane virusima ili bakterijama, proljev se može javiti i kod problema s apsorpcijom hrane i vode u crijevima, tumora koji vrše pritisak na određeni dio probavnog sustava, kod alergija ili netolerancije na hranu (osjetljivost ili negativne reakcije na hranu) ili može biti povezan sa metaboličkim poremećajima. Proljev se javlja uslijed promjena ciklusa absorpcije tekućina i sekrecije duž stijenke crijeva. Kretanje tekućina, hranjivih tvari i kemijskih spojeva duž stijenke crijeva odvija se ili osmozom (pasivno) i aktivno kemijskim putevima u koje su uključeni vitamini, bakterije i energija. Sustav je vrlo složen i zakazivanjem jedne komponente redovito dovodi do proljeva.

Konzistencija proljeva, njegova boja i učestalost mogu upućivati na određene probleme. Npr. proljev žućkaste boje indikativan je za blage slučajeve prejedanja; zelenkaste boje za prebrzi prolazak hrane kroz crijeva, blago prejedanje i slabu absorpciju žuči; bjelkasti proljev označava jedenje hrane prezasićene hranjivim tvarima naročito masnoćama, teško prejedanje ili bakterijsku infekciju; pastozna svijetlo obojana ili čak stolica bijele boje indicira na nedostatak lučenja žuči. Također, ako je stolica masna često se vide i nakupine masnoća na dlakama oko anusa a indikativno je za sindrom malabsorpcije. U mačaka se, osim proljeva, primjećuje i gubitak apetita, apatija, mršavljenje a u ovisnosti o težini slučaja popraćeno je i drugim znakovima od kojih je najizraženija dehidracija (jedan od simptoma i izražen treći očni kapak). Kao posljedica čestog defeciranja dolazi do iritacije sluznice anusa što je vidljivo crvenilom. Bijela masa u okolini Vašeg mačka, osim navedene nakupine masnoća uslijed malabsorpcije, može biti i mukoza (sluz) crijevne sluznice iziritirane proljevom ali i razvojni oblici crijevnih parazita (naročito ako je ta masa veličine i oblika zrna riže).

Kako su uzroci proljeva brojni, točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar nakon detaljne anamneze, te kliničke i, prema potrebi, dodatnih laboratorijskih pretraga. Liječenje proljeva ovisi o uzroku i težini problema. Iako je Inorgan prašak indiciran u ovakvim slučajevima, dugoročno se ne preporučuje njegova primjena a ako se problem ponavlja, rješenju treba pristupiti u više smjerova. Ako je Vaš mačak uglavnom u redu, problem će uvelike riješiti dehelmintizacija te briga o načinu njegove prehrane, u kojem slučaju mora biti strogo pod Vašom kontrolom kako ne bi pojeo nešto sa strane što bi pogoršalo stanje. No, u suprotnom preporučujem Vam da se hitno obratite svojem veterinaru.

Ako je očuvan apetit, mačku možete ponuditi neku od medicinskih hrana specijalno namijenjenih za probavne poremećaje koju možete nabaviti u vrećicama od 100 g, konzervama ili kao dehidriranu hranu. U našim ljekarnama takva hrana postoji od tri proizvođača: od Hill'sa (Prescription diet), od Eukanube i od Royal Canina. Prednost medicinske hrane je što je visokoprobavljiva, omogućava dostupnost hranjivih tvari i pomaže izlječenje probavnog trakta, sadrži sniženu razinu masti, sadrži povećanu razinu topivih vlakana i antioksidante koji smanjuju oksidativno oštećenje stanica povezano s gastroenteritisom. Takvu je hranu potrebno davati više puta dnevno u manjim obrocima. Za regeneraciju crijevnih resica u akutnim slučajevima je potrebno barem tri tjedna, i takav tip medicinske hrane je namijenjen za dugotrajno uzimanje kod kroničnih bolesti. Također možete nabaviti i sredstvo koje oblaže probavni trakt i apsorbira agresivne agense i toksine (FloryBoost) i stimulira stvaranje pozitivne crijevne flore (rastu pozitivne bakterije u crijevima).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr