Povratak

Promjene (izrasline) na tijelu mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu već jako dugo, ima 14 godina. Od nedavno sam primjetio da na trbuhu na dva mjesta ima neke izrasline, prva izraslina je u obliku loptice i ne vidi se od dlake ništa, ali se osjeti na dodir, i onda se nalazi na trbuhu odmah ispod vrata, a druga izraslina je malo veća i čudnija, kao da joj je neka tekućina unutra u toj vrećici i ona je dosta veća, a također se ne vidi, ali to mačku na dodir uopće ne smeta, koliko sam primjetio. Ako vam još nije jasno o čemu se radi, probat ću još detaljnije objasniti, ali me samo zanima da li je to opasno ili nije.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru,
Marko

O: Postoje različite promjene na tijelu mačke koje po svojem izgledu mogu odgovarati promjenama koje Vi i opisujete. Tako, mogao bih izdvojite neke, kao što su kožne ciste, apsces, hematom,... Ovo su najčešće promjene na koži koje rezultiraju vidljivim uzdignućima kože, a rjeđe je uzrok neki od tumora.
 
Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Kožne ciste se razvijaju unutar kože.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a najčešće su bakterijske etiologije, zatim gljivične, no mogu biti i sterilni. Najčešće nastaju kao posljedica mehaničkog ozljeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izlivene krvi ne dovede do kompresije (pritiska), ozlijeđene krvne žile te se postepeno resorbira i smanjuje. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina čija veličina ovisi o vrsti krvne žile i kvaliteti samog tkiva. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cijelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

U svakom slučaju, radi zdravlja Vašeg ljubimca te Vaše sigurnosti, savjetujem Vam da odvedete svog ljubimca kod veterinara na pregled. Isti će nakon kliničke pretrage te svih drugih pretraga, po potrebi, biti u mogućnosti utvrditi točno što je posrijedi s Vašim ljubimcem te u skladu s dijagnozom poduzeti odgovarajuću terapiju, odnosno, dalje Vas savjetovati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr