Povratak

Promjene na koži i mogući uzroci / Furunkul, čir, mjehur, ozljeda i rana na koži

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mačka starog 14 mjeseci  koji izlazi napolje i prije nekoliko dana pojavila mu se rana ispod vrata i na licu. Vodila sam  ga veterinaru i on je ustanovio mačju šugu. Dao mi je da mu dajem kapi (Otibiovin) i lijek koji se pomiješa s vodom i prska na ranu. Mačor dobro jede i pije mlijeko, vodu. Voli se vrlo maziti i puno skače. Ovu terapiju mu dajem već  4 dana, ali jučer mu je rana ispod vrata natekla u obliku loptice i pukla, tako da mu se sada malo rana otvorila. Je li to normalno za mačju šugu? Koliko ona inače traje? I kako mu mogu ja pomoći? Pozdrav, Maya

O: O šugi kod mačaka pisao je detaljno kolega u svom ranije objavljenom odgovoru Češanje, opadanje dlake i promjene na koži mačke / Šuga. Promjene na koži mogu uzrokovati različiti čimbenici, bakterije, buhe, krpelji te šugarci, zatim gljivične infekcije, metaboličke bolesti te hormonalni disbalans štitne žlijezde ili nadbubrežne žlijezde, spolnih žlijezda te se pojavljuje alergijski dermatitis. Promjene na koži mogu uzrokovati i fungi (gljivice) pa tada govorimo o dermatomikozama odnosno gljivičnim oboljenima kože.

Dermatomikoze uzrokuju gljivice Microsporum canis, Trichophyton i nešto rijeđe Monilija. Ove bolesti prenose se s mačaka na pse i obrnuto, na druge vrste životinja i čovjeka (mikrosporoza). Gljivice kada dospiju na kožu, naseljavaju se na kožu odnosno dlačne folikule i dlake, razmnožavaju se, uzrokuju upale, ispadanje, te perutanje kože. Dermatomikozama su svojstvena promjene na koži promjera 2-5 centimetara (ponekad i manje). Najčešće se nalaze na vratu, glavi, a i na drugim djelovima tijela. Često se bolest komplicira i sekundarnim bakterijskim infekcijama, koje se mogu javiti i kao primarni uzrok kožnog oboljenja nakon pada lokalnog imuniteta kože.

Furunkul je gnojna upala korijena dlake, oko dlake se formira bolna oteklina i crvenilo, a kasnije gnojni čepić. Furunkul uzrokuju mehanički, parazitarni, infekciozni i alergijski uzroci. Manifestira se od pojedinačnog do mnogostrukog crvenila i papula (čvorića), do čvrstih do mekanih nodula (čvorova). Promjena može biti bolna, može svrbiti, može puknuti. Mogu biti povećani regionalni limfni čvorovi, ali opće stanje je uglavnom nepromijenjeno. Česta je sekundarna gljivična infekcija. Diferencijalno dijagnostički treba isključiti bakterijski pododermatitis, demodikozu, dermatofitoze, duboke bakterijske i gljivične infekcije te tumore. Mikrobiološki nalaz je negativan na bakterije, mikobakterije i gljivice. Liječenje se sastoji od uklanjanja i terapiranja primarnog uzroka (alergija na hranu, mokri okoliš, prljave nastambe, trenje kod kratkodlakih pasmina...). Ako je lezija sekundarno inficirana potrebna je terapija antibioticima ili antimikoticima najmanje 4-6 tjedana.

Čirevi nastaju na koži odbacivanjem nekrotičnog tkiva, a može doprijeti sve do potkožja, muskulature i kosti. Gnojne bakterije uvuku se u lojne žljezde dlaka na koži i tu otpočne gnojenje.

Slučajne ozljede na koži mogu se inficirati bakterijama, što usporava zaraštavanje i zahvaća dublje slojeve kože. Po koži se jave čirevi i mjehuri ispunjeni krvavim sadržajem te je prekrivena krvavo-gnojnim eksudatom. Upalnim procesom je zahvaćen i korijen dlake i dlačni folikul te dolazi do ispadanja dlake i razaranja dlačnog folikula. Kod površinskih gnojnih upala kože terapija se provodi antibioticima. Kod dubokih gnojnih upala kože terapija je znatno dugotrajnija.

Nastajanje rana ili usporeno zaraštavanje ozljeda na koži može biti i posljedica nedostatka vitamina i minerala pa ih je neophodno dodavati ljubimca. Vitaminsko-mineralni pripravci za mačke dostupni su i u ponudi Pet centra.

Savjetujem Vam da posjetite veterinara  kako bi se kliničkim pregledom utvrdilo stanje procesa i poduzelo liječenje lokalno ili simptomatski jer otvoreni procesi na koži mogu pogoršati opće stanje ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr