Povratak

Prva pomoć kod peroralnih trovanja i važnost intervencije veterinara

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Mačak mi se otrovao kreozanom. Simptomi nisu nastupili u roku od 10 min. Ali su sve jači. Ovo nije prvi put da mu se ovo desilo, prošlog puta je veterinar rekao da mu damo mleko na silu i da, ako su unete male količine, da će povratiti. Povratio je i preživeo. I sada je pio mleko, ali nije povratio, već legao na svoje omiljeno mesto u kući i počeo ubrzano da diše. Kako da ga nateramo da povrati, da li može 3% hidrogen ili 5% soda-bikarbona (piše na netu)? Mi smo iz malog mesta, nemamo neke mogućnosti, jedini veterinar u mestu je otputovao. Hvala Vam unapred, nadam se da neće biti prekasno.
Alex


O: Kreozan je korišten kao herbicid (sredstva za iskorijenjivanje korova), to je vrlo toksična supstanca u prahu. Po kemijskoj strukturi spada u grupu dinitrofenola.Resorbira se putem kože (dodirom), udisanjem ili oralno. Siomptomi trovanja nastupaju već 10 min nakon unošenja. Dolazi do povišene temperature i ubrzanog disanja, jake žeđi, osjećaja straha, bolova u predjelu srca, mučnine, bolova u trbuhu, povraćanja, grčeva.

U najtežim slučajevima javlja se poremećaj srčanog ritma, kolaps i cijanoza te oštećenje jetre i bubrega. Na kraju dolazi do klonično-toničnih grčeva i kome.

Prva pomoć kod peroralnih trovanja je ispiranje želuca peto¬postotnim rastvorom sode bikar¬bone, posle čega se daje 15-30 grama gorke soli, a kod perkutanih trovanja obilno pranje kože vodom i sapunom.

Pri povišenoj temperaturi treba stavljati hladne obloge, kupke u kadi ili pod tušem ili mazati šape, tj. mekuši alkoholom koji će hlapiti i hladiti. Antipiretici su, u ovom slučaju, bez efekta, a preparati salicila mogu pogoršati stanje otrovanog.

Samo unutar prvih 30-60 min nakon trovanja pomaže izazivanje povraćanja ili ispiranje želuca. U svakom slučaju pomaže aktivni ugljen (pogotovo ako je prošlo sat vremena od ingestije otrova) koji veže na sebe većinu otrovnih tvari (ali i korisne tvari), međutim pomaže samo dok su tvari još u probavnom sustavu (želudac i crijeva). Kada se tvari apsorbiraju u krvotok, više ne pomažu "domaći" pripravci i metode, nego je jedino može pomoći veterinar. U svakom slučaju trovanja, bez obzira na mjere koje ste samostalno poduzeli, obavezno treba posjetiti veterinara. Ne davati mlijeko ili ulje jer u mnogim slučajevima podupire i ubrzava apsorpciju otrovnih tvari. Ako primjetite trovanje, a put do najbližeg (ne uobičajenog, nego najbližeg) veterinara je predalek, pokušajte najbolje nakon telefonskog razgovora s veterinarom dati šaku soli (suhe, ne u vodi) ljubimcu na usta što će izazvati povraćanje.

Kreozan je već odavno izbačen iz upotrebe, zabranjen je u svim zemljama EU,  i to upravo zbog svoga otvornog djelovanja na zdravlje ljudi, riba i toplokrvnih organizama općenito. Stoga bi županijska poljoprivredna inspekcija trebala aktivnije nadzirati stanje na terenu te sankcionirati sve one koji bez uputstva koriste ovo otrovno zaštitno sredstvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr