Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Pročitala sam u nekoliko navrata kako savjetujete da se mali mačići s 10-tak dana očiste od crijevnih parazita, ali ne razumijem kako ću im dati pastu kad su tako mali? Inaće, imam dvije mace koje su se omacile prije tri dana i sada imam devet malih mačića. One su odabrale zajedničko mjesto i jednako se brinu za njih i doje ih naizmjenično. Svi ti mačići leže na nekoj hrpi, jedni preko drugih, a ponekad i mame legnu preko nekog mačića. Postoji li mogućnost da se neki od njih uguši? I još jedno pitanje, jedan od tih mačića od rođenja kiše i kao da kašljuca, imate li mi što reči o tome?
Hvala, Ivona

O: Banminth pasta je antinematod širokog spektra koji u želučano-crijevnim oblićima koči neuromuskularni prijenos podražaja uključujući spastičnu paralizu njihova mišićja. Pasta je indicirana za dehelmintizaciju mačaka infestiranih zrelim stadijima crijevnih nematoda i ankilostomida - Toxacara cati (mystax), Toxascaris leonina i Ancylostoma tubaeforme.

Lijek se se daje per oralno. Nježno se fiksira glava mačke, a vrh injektora stavi se životinji na usni ugao iza gornjeg očnjaka. Laganim pritiskom aplicira se odgovarajuća količina paste na jezik. Lijek se također može umiješati u hranu ili ga se istisne mački na šape odakle poliže pastu. Mačićima, pošto ste prethodno istisnuli pastu na prst, polako ćete namazati na jezik. Doza Banminth paste je jedna crtica na injektoru na 1 kilogram tjelesne mase. Pošto se radi o mačićima istisnit ćete vrlo malo paste. Prvo tretiranje mačića obavlja se u dobi od 10 - 14 dana, zatim se još dva puta ponavlja u razmacima 10 - 14 dana. Vrlo je važno istovremeno tretirati i mačku majku, dvokratno u razmacima 10 - 14 dana, ukoliko je mačka prethodno redovito čišćena (svaka 3-4 mjeseca do kraja života). Pri tome moram napomenuti da se u odraslih mačaka preporučuju sredstva koja istodobno djeluju i na trakavice, kao što su Drontal Cat tablete ili Pratel tablete, te Verpanyl tablete.

Unutar mačje zajednice česta je pojava da mačići sišu i druge mačke majke. Već u dobi od dva dana, mačić zna koja je sisa najproduktivnija. S navršenim jednim tjednom starosti raspoznaje miris vlastita legla i ako ga se od njega razdvoji, ono se vraća u leglo. Tijekom prvih nekoliko tjedana majka ih mora potaći na sisanje, ali oni joj sada dosađuju tražeći obrok. Mačka pažljivo čuva svoje potomstvo i oprezno čuva od predatora. Mačići se drže na okupu zbog temperature, te mačke često liježu na njih, kako bi im bilo toplo, jer u prvim danima života ne mogu regulirati tjelesnu temperaturu. Ne morate se bojati da će maćići pri tom biti povrijeđeni ili da će ih mačka ugusiti. Mačka ima vrlo istančan osjećaj kako i kojim djelom tijela će leći na mačića, a da ga pri tom ne povrijedi.

Već pri porodu prolazeći kroz porođajni kanal, mačići "pokupe" različite mikroorganizme. Problemi se mogu pojaviti u bilo kojem organskom sustavu, a najčešće je zahvaćen dišni sustav. Infekcije su obično lokalizirane na gornji ili donji dio dišnog sustava, a često se dešava da nastane i sekundarna upala pluća. Uobičajeni simptomi su kihanje, iscjedak iz nosa i oka, često se kapci slijepe, kašalj itd. Upala gornjih dišnih puteva najčešće je uzrokovana reovirusima, herpes virusima, calici virusom, te Clamidijom. U uznapredovalim slučajevima često se javlja gubitak teka i osjeta mirisa, te oštećenje rožnice. Vrlo je bitno na vrijeme započeti s terapijom kako se ne bi infekcija dodatno komplicirala. Stoga Vam savjetujem da posjetite svoga veterinara kako bi se postavila točna dijagnoza, te započelo s terapijom ukoliko ona bude potrebna.

OZNAKE: