Povratak

Rane na koži mačke i dijagnostika bolesti kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Već par mjeseci na koži mačke izbijaju rane. Sve je počelo s manjim ranama na jastučićima šape, jedna rana bi prošla, pa bi izbila druga. Zatim su se rane počele širiti po nozi i ostatku tijela. Na isti način jedna bi prošla, a izbile bi druge. Promjenili smo već 3 veterinara, kod svakog bi dobili drugu terapiju, međutim niti jedna nije pomogla. Više od mjesec dana bio je na raznim antibioticima jer se sumnjalo na nekakvu bakteriju u krvi. Rane su trenutno na području vrata i brade, a zadnja terapija koju smo dobili prije par dana su nekakve tablete za gljivična oboljenja. Mačak ima 5 kg i pije osminu tablete 2 puta na dan. Međutim, ni tu ne vidimo nikakvog pomaka. Promijenili smo i prehranu, hrani se isključivo sa Hill's d/d skin support hranom. Kućni je mačak koji povremeno boravi u dvorištu, iako je zadnje vrijeme uglavnom u kući i vrlo je depresivan. Molimo vas za vaše mišljenje. Hvala, Aranka

O: Iako bolesti kože kao i bolesti živčanog sustava tvore izdvojeno područje kliničke patologije, ipak su najvećim dijelom po svojoj etiologiji i patogenezi usko povezane s unutarnjim bolestima.

Pretraga kože, dlake i potkožnog tkiva praktički je od dvojakog kliničkog značenja. Prvo je lokalno značenje za dijagnostiku kožnih bolesti u užem smislu riječi, a drugo je opće značenje koje je važno za dijagnostiku unutarnjih i drugih bolesti.

Veterinar mora uzeti detaljnu anamnezu (skup podataka o pojavi i tijeku bolesti). Uzima podatke o glavnim simptomima, datum (dob) pojave prvih simptoma, utječe li godišnje doba na simptome, kako su se tada manifestirali, da li se životinja češe, da li je u dodiru s drugim životinjama, imaju li druge životinje ili ljudi kožne probleme, osip, opis prostora u kojem životinja boravi i koliko dugo, opis prostora izvan kuće, na čemu spava, da li su rađeni dijagnostički testovi i koji, da li je provođeno kakvo liječenje, lokalno ili opće i s kojim uspjehom, povijest rasploda (mužjak i ženka), da li je mačak kastriran, povijest zdravstvene njege (prethodne bolesti, liječenja i rezultati) i uzima li životinja kakve lijekove, koju hranu jede, dobiva li ostatke sa stola, koje poslastice i sl.

Kožu, kožne tvorevine (dlaku i orožine) i potkožno tkivo pretražujemo kliničkim metodama inspekcije (promatranja) i pretragom mirisa. Često se koriste i druge pretrage kao što su mikroskopska, bakteriološka, mikološka i alergološka.

Inspekciju kože započinjemo tako što pregledamo čitavu površinu tijela, pa i manje pristupačna, dakle skrovita mjesta kao što su podvilični prostor, vrat, unutarnja strana uške, donji dio prsa i trbuha, unutarnja strana bedara, područje ispod repa i sl. Životinje su po čitavom tijelu obrasle dlakom koja je  u zdravih životinja uredna, sjajna i glatka. Neuredna, čupava i nakostriješena dlaka bez sjaja znak je nedovoljne njege kože ili je znak bolesti, lokalne ili opće naravi.

Laboratorijske pretrage kože obuhvaćaju mikroskopsku pretragu dlake, kožnih tvorevina i patoloških produkata kože, mikroskopsku odnosno histološku pretragu kutičnog odreska, parazitološku, bakteriološku i mikološku pretragu te alergološku pretragu. Materijal za mikroskopsku pretragu uzimamo čupajući dlaku, stružući površinu kože oštrom žlicom i to na mjestima koja su izrazito promijenjena, te skidajući kraste, osušen eksudat, istiskujući pustule itd.

Promjene na koži može biti posljedica i lokalne, ali i neke sistemske bolesti i zato je osim detaljne dermatološke potrebno napraviti i detaljnu kliničku pretragu.

Rane na koži mogu biti posljedica i mačjeg eozinofilnog plaka, a to je upalna bolest kože koja je povezana s primarnom reakcijom preosjetljivosti (ubod buhe, preosjetljivost na hranu). Često se javlja u mačaka i to u onih mladih i srednje starih. Manifestira se kao pojedinačne do multiple dobro ograničene odignute, zacrvenjene promjene sa oštećenom kožom i ranama. Najčešće svrbe i mogu se naći posvuda po tijelu, ali su najčešće na trbuhu i unutarnjoj strani bedra. Diferencijalno dijagnostički je potrebno isključiti bakterijske i gljivične infekcije. Liječi se tretiranjem primarnog uzroka (buhe, medicinska hrana za kožu) sistemskim antibioticima kroz 2-3 tjedna i glukokortikoidima.

Za uspjeh liječenja životinje od presudne je važnosti suradnja između veterinara i vlasnika.

Za daljnju dijagnozu savjetujem Vam da se javite na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr