Povratak

Rast, razvoj i tjelesna težina mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Udomila sam mačića (muškog) pa me interesira postoji li kakav trik za procijeniti barem otprilike starost mačića. Kad smo bili kod veterinara vagali smo ga i imao je 1,7 kg. Sada nakon što je već mjesec dana kod nas, sve manje sliči na mačića i pretvara se u mačora. Isto tako mi se čini da u ovom periodu od kad je kod nas sve više i više jede. Kako sam do sada imala iskustva samo s psima, ne znam kako ide s rastom domaćih mačaka i kolika je uopće "normalna" kilaža odraslog mačka. Nadam se da ćete mi pomoći i srdačno vas pozdravljam.
Tina

O: Rast mačića odvija se u 2 faze.


Period od rođenja do 4. mjeseca karakterizira vrlo brz rast. Izgrađuje se koštani sustav mačića, a tjelesna težina mu se uveća 5–7 puta do 8. tjedna života. Organizam mačića ima jako velike energetske potrebe.


Od 4 do 12 mjeseci slijedi sporiji rast. Konsolidira se koštani sustav i izgrađuje se mišićna masa, organizam mačića i dalje ima velike energetske potrebe. Mliječni zubi pojavljuju se vrlo rano, tijekom 2. tjedna života. Mačić ulazi u 2. fazu rasta u doba kada izbijaju stalni zubi, u dobi od 4 do 6 mjeseci.

1.-2. mjeseca - težina mačića može biti 350-600 g;
2.-3. mjeseca - 800 g - 1,2 kg;
4.-6. mjeseca - mačić dosegne težinu 1,2 - 2,1 kg.

Na rast i razvoj kao i dobivanje na težini može utjecati prisutnost parazitarne invazije (gliste, trakavica), poremećaji u metabolizmu, (ne)prilagođena  prehrana ili  urođene anomalije. Također, mogu utjecati i porođajne poteškoće.

Odrasla mačka je od njuške do kraja trupa dugačka prosječno 60 cm; rep je kod ženki dug 25,2 cm, a kod mužjaka 26,9 cm. U ramenima je visoka 30-35 cm. Može biti teška do 10 kg, s time da su mužjaci obično veći nego ženke. Prosječno, domaća mačka kao ženka je teška 4 kg, a mužjak 5,5 kg. Žive oko 15-20 godina.

Ako uzmemo sve navedeno u obzir, Vaša maca bi trebala sa 1,7 kg biti starosti oko 6-8 mjeseci.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr