Povratak

Razlika izmedu analitičkog sastava i općenito sastava mačje hrane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pitanje oko mačje hrane. S obzirom na polemike koje se vode na raznim forumima oko dobre i lose mačje hrane zamolila bih Vas da mi pojasnite par stvari. Prvo me zanima koja je razlika izmedu analitičkog sastava i općenito sastava mačje hrane? Obje stvari pišu na hrani i često se razlikuju jedna od druge tj. na što treba obratiti pažnju. Nadalje zamolila bih Vas da pogledate sljedeći sastav mačje hrane (radi se o dehidratu) te da objasnite da li spada u premium, superpremium ili neki drugu grupu hrane. Analiticki sastav:bjelančevine 34,0%, sadrzaj masti 14%, sirova vlaknina 2,0%, anorganska tvar 7,5%, kalcij 1,2%, fosfor 1,1%,natrij 0,4%, magnezij 0,1%. i sastav hrane: brasno od mesa peradi (22% piletine, 4% puretine), kukuruzni glutein, psenica, kukuruz, zivotinjska mast, jecam (6,5%), riza (4%), susena repa, jetrica peradi, sjemenke lana, ulje lososa (0,6%), zivotinjske bjelancevine, suncokretovo ulje, cikorija u prahu, pivski kvasac, natrijev klorid, jaja u prahu, jogurtu prahu(0,2%), suseni ribizl u prahu (0,1), ekstrakt kvasca, prah cvijeta kadifice, yucca scidigera u prahu. Bila bih Vam jako zahvalna na pojašnjenu jer se trudim što kvalitetnije hraniti svoje mace. Monika


O: Na deklaraciji proizvoda hrane za mačke navodi se osnovni kemijski sastav hrane ili analitički sastav i sastav hrane u kojem su nabrojane hranidbene komponente, odnosno od čega je hrana načinjena.

Analitički sastav hrane upućuje na iskoristivost pojedinih hranjivih tvari za organizam mačke, odnosno hranjivoj vrijednosti hrane kao i količini pojedinih hranjivih tvari. Vrijednosti se iskazuju u postotnoj zastupljenosti proteina, masti, vlakana i pepela. Neki proizvođači navode i informaciju o količini vitamina, minerala i aminokiselina. Podaci o zastupljenosti pojedinih hranjivih tvari dobivaju se na osnovu kemijske analize. Sirovi proteini označavaju zbroj probavljivih (onih koje organizam može iskoristiti kao materijal za funkciju organizma) i neprobavljivih proteina. Pri tome je isto tako važno i porijeklo proteina, odnosno da li su oni mesnog, biljnog porijekla ili se radi o nusproizvodima mesne industrije. Sirove masti predstavljaju bogat izvor energije i nosioci su drugih esencijalnih tvari kao što su vitamini topivi u mastima (vitamin A, E, D i K) i esencijalne masne kiseline. Sirova vlaknina najčešće predstavlja količinu neprobavljive celuloze ali i druge neprobavljive tvari. U optimalnoj količini ova vlakna pomažu održavanju normalne peristaltike crijeva. Sirova vlaga predstavlja ustvari količinu suhe tvari u hrani.

Sirovi pepeo predstavlja ostatak nakon sagorijevanja hrane čime se uklanjaju organske tvari i voda, odnosno sadržaj mineralnih tvari u hrani. Kod sastava hrane važno je napomenuti kako se sastojci navode prema padajućem redoslijedu s obzirom na masu koja im je utvrđena u vrijeme njihove upotrebe pri proizvodnji. Sastojak je svaka tvar, uključujući aditive i enzime koja se koristi u proizvodnji ili pripremi hrane, a prisutna je u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku. Stoga nam sastav hrane tek djelomično pruža informaciju o kvaliteti sirovina kao i njihovu zastupljenost u hrani.  Hrana koju navodite po analitičkom sastavu i sastavu hrane mogla bi upućivati na superpremium hranu iz razloga što se kao prvi sastojak navodi brašno od mesa peradi (brašno sadrži veći udio proteina dok samo "meso" većim je postotkom voda) a ostali sastav ne ukazuje na prisutnost nusprodukata bilo mesne ili industrija koje se bave preradom žitarica. Navedeno predstavlja karakteristike kvalitetnijih, odnosno superpremium hrana. Naime, u industriji hrane za kućne ljubimce postavljeni su kasnih 80-tih godina nutricionistički standardi kvalitete s obzirom na pročišćenost samih sirovina, zatim, na kompletan i nutricionistički izbalansiran obrok po pojedinoj dobi, veličini i kategoriji ljubimca. Kako bi pojedina hrana bila svrstana u superpremium kvalitetu mora zadovoljavati te postavljene kriterije. Superpremium hrane koriste sirovine po najvišim kriterijima kvalitete, ne koriste umjetne konzervanse već upotrebljavaju C i E vitamin kao prirodne konzervanse, također, ne dodaju umjetna bojila. Kod dehidriranih hrana posebnim se tehnološkim procesima izvlači voda iz sirovina dok vitamini, minerali, enzimi i ostali nutrijenti ostaju isto nutricionistički vrijedni.

Dehidracija se smatra jednom od najboljih metoda konzevriranja hrane jer je postupak koji vremenski traje te se time čuvaju i svi kvalitetni sastojci sirovina. Proces dehidracije koncentrira hranjive tvari u hrani a ujedno ne mijenja njihovu hranidbenu vrijednost. Pravilna prehrana je važan i često zapostavljen aspekt optimalnog zdravlja naših ljubimaca. O pravilnoj ishrani mačaka već je ranije opisao i kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. na Prehrana mačke sirovim mesom.
Nadam se da će Vam navedeno pomoći pri odabiru optimalne prehrane za Vaše ljubimce a za dodatan savjet se uvijek možete obratiti veterinarima pri dolasku  u neke od naših Pet centara.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr