elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Primila sam već vaše savjete o prilagodbi mačke na novi dom i suživot s drugim mačkama, ali me interesuje kolika je vjerojatnost da će moje mačke pobjeći, tj. vratiti se staroj kući koja je udaljena od novog doma, tek nekih 300-400 m. Naime, svi me upozoravaju da nema svrhe donositi  mačku u novu kuću s obzirom da je odrasla tek nekoliko ulica dalje, stalno će bježati. Je li to istina? Živim na selu, mačke su stare 8 godina i navikle su na dvorište.
Pozdrav, Maja


O: Seljenje i prilagodba na novi dom zna biti dosta stresna za mačke jer su to jako teritorijalne životinje koje su usko vezane uz vlasnika, ali i uz samu okolinu. Iz toga razloga nije rijetkost da se mačke nakon seljenja pokušaju ponovno vratiti u svoj stari dom. Kako ste naveli da je Vaša nova kuća jako blizu one prijašnje, najvjerojatnije je da će se to i dogoditi. Inače je poznato da mačke mogu proputovati i dosta velike udaljenosti kako bi se vratile svojoj kući.

U svakom slučaju, ako će netko i dalje živjeti u Vašoj staroj kući, svakako mu napomenite da nikako ne hrani mačke ako se budu vraćale te neka ih, ako bude potrebno, otjera.

Kada mace dovedete u novu kuću bilo bi dobro da se tamo već nalaze neke njima poznate stvari te obavezno njihove zdjelice, igračke, ležajevi itd. Nove predmete možete pošpricati i nekim sprejem na bazi mačjih feromona koji će na Vaše ljubimce djelovati umirujuće i pomoći im da se opuste. Bilo bi također dobro da mace tijekom nekoliko dana zadržite u kući dok se potpuno ne priviknu na unutrašnjost novog doma,a da ih tek onda  pustite van.

I na kraju bi Vam svakako još savjetovala da zadržite i stare navike što se tiče hranjenja, igranja i slično te da Vašim macama pružite što više pažnje kako bi se što prije i što lakše prilagodile i udomaćile.

OZNAKE: