Povratak

Šepanje i bolnost šape mačke - istegnuće ligamenta, mišića ili tetive

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 


P:
Moj mačak ima 1,5 godinu i prije 5 dana je nekako ozljedio šapicu desne stražnje noge... Od tada poskakuje i rijetko (iako sve češće) je koristi za hodanje. Pregledao sam mu kompletnu nogu, nema nikakvih vanjskih oštećenja ni krvi ni mirisa da se nešto zagnojilo ako slučajno nisam vidio oštećenja... Jagodice su mu također neoštećene, a nokti svi na broju. Njegovo ponašanje (od hranjenja do vršenja nužde i uobičajenog dnevnog ponašanja) se nimalo nije promijenilo. Šapica na području zgloba mu je malo nabubrena i malo skvrčena prema dolje. Meni se čini da je došlo do povrede ligamenata uslijed nekakve mehaničke sile. U tom slučaju, što mogu napraviti da mu pomognem bez da dolazim do veterinarske ambulante jer nemam trenutno vremena zbog faksa, ni prijevoz, a ni financijskih sredstava za plaćnje pregleda koji možda otkriju da je ozljeda blage naravi i da nisam trebao dolaziti. Hvala. Pozdrav. Krešimir

O: Prilikom prekomjernog istegnuća ligamenata, tetiva ili mišića nastaju trajne ozljede mekog tkiva koje se ne mogu vratiti u prvobitno stanje.

Istegnuće mekih tkiva je obično praćeno bolnošću, oteklinom i temperiranošću, što se ne mora odmah primjetiti zbog prekrivenosti dlakom. Prilikom istegnuća dolazi do prekomjernog razvlačenja vlakana od kojih je građeno određeno meko tkivo. Neka od tih vlakana popucaju, a neka ostanu razvučena i ne mogu se vratiti u normalni položaj.

Obično se kaže da istegnuće ligamenta, mišića ili tetive  za posljedicu ima trajnu šepavost. Šepavost se javlja u slučaju kad životinja štedi ekstremitet radi bolnosti, a nakon određenog vremena se mogu javiti i druge promjene kao posljedica nastale ozljede.

Bolnost i šepanje mogu potrajati jedno vrijeme, ovisno o težini ozljede, ali s vremenom ekstremitet opet počne normalno funkcionirati.

Nešto opširnije o mogućim ozljedama koje se manifestiraju šepanjem možete pročitati u prijašnjem odgovoru Ozljeda pri doskoku i nemogućnost kretanja mačka kolegice Zdravke Rumihe, dr. vet. med.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr