Povratak

Simptomi trovanja / Liječenje otrovane mačke / Posljedice nakon udarca automobilom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Imao sam mačka koji je bio star oko dvije godine. Bio je zdrav i jako veseo. Međutim, jednom je došao kući i krv mu je išla na nos, usta i na zadnjim nogama. Pretpostavio sam da je od udara (automobilom ili sl.) Međutim, sad imam mačku koja je omacila njegove mačiće. Problem je sada što i ti mačići imaju istu bolest kao i on. Mačka ima četvero mačića od kojih je dvoje uginulo. Jednom je napuhnut trbih i mislim da će i ono uginuti. Molim Vas ako imate nekakva iskustva, da mi javite što učiniti. Unaprijed hvala. Dalibor

O: Vaš opis ne ostavlja puno mogućnosti  za spekulaciju. Krvarenja koja spominjete kod mačka upućuju na trovanje ili traumu poput udarca automobilom, što nije rijetko kod mačaka. Često puta se mačke otruju rodenticidima koji sadrže kumarinske derivate i djeluju aktikoagulacijski, tj remete proces zgrušavanja krvi, i oštećuju stijenke krvnih žila. Rezultat mogu biti, ovisno o količini uzetog otrova, masovna krvarenja i uginuće. Trovanje može nastupiti nakon uzimanja veće količine otrova odjednom ili ponavljanim uzimanjem manjih količina otrova. Otrovana životinja postaje troma, krvari iz svih prirodnih otvora, mnogo žeđa, šepa zbog krvarenja u zglobovima i obično ugiba u teškoj anemiji, između 5 i 8 dana nakon uzimanja otrova.

Liječenje trovanja uključuje davanje specifičnog antidota (vitamin K) u tijeku nekoliko dana, infuziju glukoze i fiziološke otopine (za nadomještanje izgubljene tekućine), a za jačanje kardiovaskularnog sustava, parenteralno se daju vitamin C i kardijaci. Ukoliko se jave bakterijske komplikacije, potrebno je dati i antibiotike. Konakion MM (Phytomenadionum) primjenjuje se kao antidot za kumarinske antikoagulanse u liječenju krvarenja. Koristi se kao injekciona otopina ili u tabletama. Što se tiče mačića, navodite da imaju istu bolest kao i mačak, što znači da i oni imaju krvarenja.Kako su mali, puno su osjetljiviji i pomoć im je neophodna.Zbog toga preporučujem da mačiće što prije odvedete veterinaru na pregled.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr