Povratak

Skotna maca / Grčevi u trbuhu kod skotne mace / Podjela mačjih zvukova u skupinama

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja maca je skotna oko 3 i pol tjedna,neprestano mjauče kao da ju nešto boli i zastaje kao da ju uhvati grč. Da li je to zato što joj je teško, to joj je prva skotnost. Inače, jako je aktivna, puno jede, jako puno se mazi, dobiva puno pažnje ,hrana joj je dostupna neprestano kao i voda  i ima urednu stolicu. Malo sam uplašena i zabrinuta zbog mjaukanja i mjaukanje, trbuh joj je tvrd ali ne previše. Molim Vas za savjet. Hvala. Maja

O: Mačke se uspješno sporazumijevaju s drugim mačkama,ali manje uspješno s ljudima.Kroz iskustvo možemo protumačiti što nam mačka pokušava reći ili napraviti ili ostvariti njenu želju. Mačje zvukove možemo podijeliti u tri skupine: Šumovi koji uključuju predenje i sretno "cvrčanje"koje koristi za pozdrav.Cvrčanje zvuči kao brrrp ili brrm i koristi se isključivo u uvjetima ugode. Vokalni zvukovi klasično spada mjaukanje različito je i ovisi o kontekstu. Mjaukanjem izražavaju zahtjeve ,naredbe ,traženja,prigovaranja i zbunjenost.  Za sijamsku mačku i njene rođake poznato je da glasno mjauču.  Zvukovi visokog intenziteta stvaraju se promjenjivim oblikom otvorenih usta -mrmljanje,iritirajuće režanje, preteće siktanje i pljuvanje u obrani. Krikovi zbog straha i bolova nastaju na isti način kao i visoki zvukovi krikova ženki prilikom parenja.



Govor tijela je izražen u zauzimanju položaja ,pa tako napad i poruka "odlazi" uključuje izravan pogled s suženim  zjenicama, glava i brada nagnuti  naprijed, uši uzdignute i okrenute prema van. Mačka strah, i kad se osjeća nesigurna najčešće izražava čučanjem. Izraziti strah tjera mačku da čučne i širom raširi zjenice a uši su položene straga uz glavu.

Graviditet (gestacijski period) ili skotnost u mačaka traje od 60 - 67 dana, a većina mačaka se okoti u periodu od 63 do 65 dana.  Trudna mačka je stalno gladna, a posljednja 2-3 tjedna prije okota preporuča se hraniti je hranom za mačiće premium kvalitete.Nekoliko dana prije poroda ženka postaje nemirna i traži pogodno sklonište.

Ako Vaš ljubimac nema simptome poremećenog apetita, probave, disanja da je nujna i nezainteresirana za okolinu, možete povremene promjene ponašanja pripisati sadašnjem stanju bređosti, koje može dati osjećaje nelagode, napetosti zabrinutosti i straha. Pošto je navedeno stanje izuzetno osjetljivo budite spremni na svaku promjenu reagirati i otići na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr