Povratak

Skotna maca?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Znam da mačka počinje spolno sazrijevati otprilike u dobi od pet mjeseci, zanima me koje se sve promjene događaju, ako mi možete to reći, što znači kada su joj se bradavice povećale, da li je to znak da je skotna, da li se one normalno povećavaju u razdoblju spolnog sazrijevanja? Molim vas, nestala je prije mjesec dana i sumnjam da se tada parila, kako to mogu prepoznati a bez da je vodim veterinaru?
Puno hvala, Maja

O: Mačke nose oko devet tjedana (57 - 70 dana).

Tijekom prve polovine graviditeta u mačaka se gotovo ne zamjećuju nikakvi vanjski znakovi. Kako se plodovi razvijaju, mačka postaje sve teža i postupno smanjuje aktivnosti, te se sve više odmara. Tipično je da bradavice u gravidnih mačaka s vremenom postaju veće i više ljubičaste, što se može uočiti nakon trećeg tjedna graviditeta.

Najraniji znak graviditeta u mačaka je povećanje rogova maternice, a može se već nakon četvrtog dana dijagnosticirati ultrazvučnim pregledom. Mačke najčešće nose više plodova, a svaki se počinje razvijati u zasebnoj gestacijskoj vreći. Dijagnostika rane gravidnosti klinički se svodi na palpaciju (opipavanje) povećane maternice i prisustvo gestacijskih vreća. Pokreti ploda prate se od 33 - 35. dana gravidnosti, te ih nakon tog perioda možete uočiti promatrajući mačku koja mirno leži.

Osnovni vanjski znaci druge polovine graviditeta u mačaka su: izostanak tjeranja, proširen abdomen i otečene mliječne žlijezde. Ukoliko je zaista tako, uskoro će maca početi čupkati dlake oko mliječnih žlijezda, tako da one postaju izložene i vidljivije. Kod mladih maca se abdomen znakovito proširi tek u zadnjim tjednima - pa ukoliko sada primjećujete da se svakim danom maca sve više "širi", to s većom sigurnošću možete očekivati okot.

Nekoliko dana prije poroda ženka postaje nemirna i traži pogodno sklonište. Što se porod više približava, mačka gubi apetit i nemirno se kreće po ležaju sve dok ne započnu kontrakcije.

Tijekom graviditeta i dojenja, mačkama treba osigurati kvalitetnu prehranu obzirom na vrlo visoke potrebe organizma na pojedinim hranjivim tvarima. Tim više ako se radi o relativno mladoj majci čiji organizam i sam još nije u potpunosti završio fazu rasta.

Pri izboru hrane i dodataka prehrani pomoći će Vam savjetom veterinari u svakoj prodavaonici Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr