franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka starog 8 i pol godina. Zadnja 2 mjeseca teže žvače (pogotovo na desnu stranu) i teže guta hranu, curi mu slina iz usta i nosa pomiješana s gnojem i ima izrazito neugodan miris, a ponekad je i smećkaste boje. Ali mu je temperatura u granicama normale. Ne može se lizati i čistiti svoje krzno. I vrlo često bez ikakvog povoda "mljacka" ustima iako nije ništa pojeo niti pio vode. Ima faze po nekoliko dana kada mu je malo bolje, malo više jede, a onda je opet lošije, odbija hranu, ali pije jako puno vode što je inače neuobičajeno za njega i zbog toga vrlo često mokri. Bio je zadnjih 10-ak dana na terapiji antibioticima, kortikosterodidima, ali nije mu ništa pomoglo. Zadnjih nekoliko dana stanje mu je lošije svakog dana. Više skoro ništa ne jede i teže se kreće. Nažalost, ni njegov veterinar više ne zna kako ga liječiti, a nismo u velikom gradu da ga možemo odvesti na detaljnije pretrage. Zato vas lijepo molim, ako mi možete na ovaj način napisati, koje bi to mogle biti bolesti prema ovim simptomima. Unaprijed hvala! Matea 

O: Vaš opis simptoma tipičan je za probleme u usnoj šupljini.

 Poremetnje u uzimanju hrane i žvakanju, kao i slinjenje, upućuju na stomatitis, gingivitis, probleme sa zubima. Kod bolesti usne šupljine volja za hranom je prividno umanjena; životinja ne jede jer joj to zadaje bol ili ne jede zbog mehaničkih zapreka (kost, komadić drveta, igračka ili neki dr. strani predmet) ili greške zubala. Budući da probava počinje u ustima žvakanjem hrane i djelovanjem enzima iz sline na hranu, bolesti usne šupljine mogu dovesti do ozbiljnih probavnih poremećaja. O gingivitisu pisala je kolegica Tanja Krulc dr.med.vet. u tekstu Gingivitis - upala zubnog mesa.

Stomatitis je upala sluznice usne šupljine. Najčešći uzroci stomatitisa su traumatski, kemijski ili termički podražaji. Stomatitis može biti i posljedica hematogene infekcije ili vanjske infekcije, te može nastati kod osljabenog imuniteta organizma kada neznatni lokalni podražaji mogu izazvati upalu. Stomatitis može biti posljedica određenih zaraznih bolesti i otrovanja.

Usni tumori se pretežno javljaju kod starijih mačaka. Takvi tumori mogu zahvatiti čeljust, jezik ili nepce.

Ponekad se dešava da se poremeti normalni slijed izbijanja trajnih i ispadanja mliječnih zuba pa mliječni zub zaostane u zubnoj alveoli. To se najčešće dešava kada trajni zub nije pravilno smješten ispod korijena mliječnog zuba (kojeg bi trebao „izgurati“ iz zubne alveole) pa on uglavnom izbije na krivom mjestu. Samim time mijenja se i zagriz pa se uglavnom na mjestu krivog izbijanja trajnog zuba jave ozlijede zubnog mesa, koje se mogu zakomplicirati i sekundarnom bakterijskom infekcijom. Liječenje ovisi o konkretnom slučaju - vađenje zaostalog mliječnog zuba uz pokušaj vraćanja trajnog zuba na adekvatno mjesto pomoću specijalnih „aparatića za zube“.

Frakture zuba najčešće nastaju slučajno, u igri tvrdim predmetima - kamenjem, tvrdim štapovima ili kostima, a može se dogoditi i ukoliko se životinja zaleti u nešto tvrdo. Mačka uglavnom odreagira bolno, otežano žvače (ili uopće ne jede), ne može držati predmete u ustima, pojačano slini, a ponekad se javlja i krvarenje. Ovakvi problemi rješavaju se ili vađenjem slomljenog zuba ili se radi nadogradnja krune nekim umjetnim materijalom.

Karijes je posljedica dugotrajnog nepovoljnog djelovanja patološkog procesa na zub. Karijes je zapravo kroničnog toka i manifestira se truljenjem zubnih supstanci (cakline, dentina i zubnog korijena). Različiti mikroorganizmi mogu uzrokovati karijes,a njegovu nastanku pogoduje nepravilno zubalo, slabija kvaliteta zubi i cakline.

OZNAKE: