Povratak

Slinjenje u mačaka / Upala zubnog mesa, gingivitis, herpes (rinotraheitis) / Uzroci sllinjenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1
:
.,

Odgovara: Elena Tijan, dr. vet. med., Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imamo mačka starog 1 godinu koji slobodno šeće po vani i druži se sa drugim mačkama,u zadnjih tjedan dana ne može jesti iako traži hranu pa onda jedan dan jede normalno pa opet ispočetka kao da ne može jesti, ponekad mu curi slina (prozirna),dosta je izgubio na težini ,ali je i dalje jako zaigran i voli se igrati te nas i napada samo da izazove igru.Jako mu opada dlaka.prije tj.dana mu je bio naotečen nosić ali je oteklina nakon par dana splasnula tako da je nosić sada u redu osim što mu zna biti prljav što do sada nije nikada bilo jer je jako uredan.Da li je to stanje opasno za macana i kako ga liječiti u slučaju neke bolesti obzirom da ga jako teško možemo možemo odnjeti veterinaru. Lijep pozdrav. Gordana

O:
Do pojačanog slinjenja može doći iz nekoliko razloga. Za početak treba spomenuti bolesti zubi (npr. prijelom zuba), strana tijela u usnoj šupljini te gingivitis odnosno upalu zubnog mesa. Upaljene ili oštećene slinske žlijezde također mogu dovesti do pojačanog slinjenja.  Infekcija mačjim herpes virusom (rinotraheitis) ili pak calicivirusom može isto tako uzrokovati pojačano slinjenje, ali se tada najčešće jave i drugi simptomi bolesti poput povišene tjelesne temperature, kihanja, gubitka apetita te iscjetka iz očiju i nosa (otuda je moguć "prljav" nosić).
Više informacija o navedenim bolestima te njihovu liječenju možete pročitati u sljedećim naslovima:Udomljeni mačić i bolest druge mačke u kući / Rinitis i virusni rinotraheitis, Iscjedak iz nosa i kihanje virusni mačji rinotraheitis

Kod mladih mačića pojačano slinjenje može biti uzrokovano i portosistemskim (jetrenim) šantom te nekim bolestima jetre, ali isto tako može biti i posljedica nekih lijekova, preparata protiv buha (lizanje), progutanih biljaka ili malih guštera. U svakom slučaju za određivanje točnog uzroka potrebno je detaljno pregledati usnu šupljinu te općenito napraviti klinički pregled životinje kako bi se mogla odrediti i prikladna terapija.
Detaljnije o mogućim uzrocima pojačanog slinjenja, simptomima bolesti te njihovu liječenju možete pročitati u prijašnjim odgovorima mojih kolega: Pojačano slinjenje u mačaka /Pasmine sklone gingivitisu /Preporučena terapija,Tonzilitis i upala zubnog mesa.

Što se tiče samog linjanja odnosno ispadanja dlake ono se fiziološki odvija dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Ukoliko mačka ne gubi dlaku samo na određenim mjestima te nema vidljivih područja bez dlake ili nekakvih promjena na koži vjerujem da nema razloga za brigu već da se samo radi o redovitoj izmjeni dlake.
Ipak, ukoliko želite, maci možete povremeno davati neki od preparata za jačanje organizma te općenito imunološkog sustava poput Immunoboost paste, VMP paste ili Calo – Pet multivitaminske paste koja se između ostalog preporuča i za poboljšanje apetita.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr